Verplaatsing markt naar Vinkenstraat voor Uitmarkt baart PVV zorgen

Foto: Pixabay

De PVV was niet te spreken over de verhuizing van de Zaandamse weekmarkt naar de Vinkenstraat wegens het beachvolleybalevenement op de Rozengracht begin vorige maand, maar slaat nu aan met schriftelijke vragen na de aankondiging dat de Zaanse Uitmarkt op zaterdag 7 september ook naar de Rozengracht verhuist.

De eerste Zaanse Uitmarkt werd vorig jaar op de Figaro-locatie bij het station gehouden, het braakliggende terrein waar het Cultuurcluster had moeten verrijzen.

Slechte ervaringen

De ervaring met met marktverplaatsing en de daardoor noodzakelijke omleidingsroutes voor bussen door de Stationsstraat en over de Westzijde was volgens PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen allesbehalve positief. ‘Doordat de Westzijde opnieuw is ingericht is deze eigenlijk niet meer geschikt voor busvervoer, mede doordat de rijbaan versmald is.’

Dit heeft tot diverse incidenten geleid, met schade aan bussen en gevaarlijke en/of onoverzichtelijke situaties voor voetgangers en overige weggebruikers,’ schrijft hij aan het college. ‘Ondanks de inzet van verkeersregelaars kunnen wij deze verhuizing van de markt niet als een succesvolle situatie bestempelen, nog maar niet te spreken over de extra kosten die de verhuizing van de markt elke keer met zich meebrengt.’

Concrete vragen

De PVV heeft daarom een aantal concrete vragen:

  • Is de gemeente nog steeds van plan de markt weer te verhuizen naar de Vinkenstraat?
  • Is er geen alternatieve locatie voorhanden voor de Zaanse Uitmarkt?
  • Welke extra maatregelen worden er genomen om herhaling van incidenten zoals die van 5 en 7 juli te voorkomen?
  • Wat zijn de extra kosten van het verplaatsen van de markt, inclusief extra marktmeesters, de huur van aggregaten, extra afzettingen en verkeersregelaars voor de Westzijde?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen