Hulp gevraagd om Frans jachtverbod grutto en wulp af te dwingen

Een grutto.
Een grutto.
Foto: Pixabay

Voor Vogelbescherming Nederland is het ‘onbestaanbaar’: Frankrijk wil op wulpen blijven schieten en mogelijk in 2020 zelfs de jacht op grutto’s weer gaan toestaan. Vandaag is de laatste dag dat een online consultatie van het betrokken Franse ministerie over die jacht kan worden ingevuld.

Mede dankzij stevig lobbywerk uit Nederland is het nu al tien jaar verboden om in Frankrijk grutto’s – een paar jaar geleden tijdens een verkiezing van Vroege Vogels uitgeroepen tot onze nationale vogelaf te schieten. Op de wulp mag aan de Atlantische kust nog steeds gejaagd worden. Daar zitten ze vaak tijdens de trek of ze overwinteren er zelfs. Al direct over de grens met België staan er volgens de Vogelbescherming lokvogels op het strand om de wulpen binnen schootsafstand te krijgen.

De organisatie had verwacht dat de gruttojacht ditmaal definitief verboden zou worden maar Frankrijk heeft het verbod met slechts een jaar verlengd. Ook wil de Franse overheid de wulpenjacht mogelijk houden aan de kust.

In Nederland worden vele tientallen miljoenen euro’s besteed om de weidevogels te beschermen en ook in de Zaanstreek doen veel boeren iets extra’s voor deze vogels, net als duizenden vrijwilligers.

Volgens Vogelbescherming Nederland gaat het dermate slecht met grutto’s en wulpen dat van jacht helemaal geen sprake zou moeten zijn. ‘Maar in ieder geval moet de jacht weer met vijf jaar worden opgeschort, zoals nu twee keer is gebeurd. Dat sluit ook naadloos aan op het Europees Actieplan dat recent het licht zag om dit type steltlopers te redden.’

Steun gevraagd

Bovendien moet het jachtmoratorium voor de wulp gelden in geheel Frankrijk; geen uitzondering meer voor de kustzone. De Franse vogelbescherming heeft Nederland en de Nederlanders om hulp gevraagd om dat voor elkaar te krijgen.

U vindt de link naar de consultatie hier. De verplichte titel – titre – zou kunnen luiden Non à la chasse Nee tegen de jacht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen