Raad zet coalitie de voet dwars: jaarrond voorstellen beleidswijzigingen mogelijk

Zomerreces: de vloer van de raadszaal is in de was gezet.
Zomerreces: de vloer van de raadszaal is in de was gezet.
Foto: Twitter / Gemeente Zaadstad

Wannneer na het zomerreces de politieke arena in Zaanstad heropend wordt, gaat het college van start met een streep door een belangrijke passage in het coalitieakkoord. De wens om de raad slechts op twee momenten in het jaar toe te staan met voorstellen voor beleidswijzigen te komen is door een meerderheid in de gemeenteraad afgeserveerd.

In de laatste raadsvergadering van Zaanstad voor de zomervakantie werden de kaderbrief 2019-2022 en het coalitieakkoord behandeld. Een kaderbrief geeft een overzicht van de gemeentelijke financiën over een bepaalde periode en is de eerste stap om tot een sluitende begroting te komen.

Het coalitieakkoord stelt: ‘De raad beslist alleen over wensen voor nieuwe beleidswijzigingen als deze wensen integraal tegen elkaar afgewogen kunnen worden met inachtneming van de beschikbare financiële ruimte. Deze afweging vindt op twee momenten per jaar plaats: bij de kadernota en bij de begroting. De gewenste investeringen worden afgewogen tegen de actuele financiële ontwikkelingen en risico’s. Tussentijds vindt geen nieuw beleid of uitbreiding van bestaand beleid plaats, tenzij dit op korte termijn tot kostenbesparing leidt.’

Dat was tegen het zere been van Democratisch Zaanstad. Die partij kwam met een motie waarin werd gesteld dat deze handelwijze de rechten van de gemeenteraad onevenredig zou beperken, in strijd met de Gemeentewet ‘waarin het recht van amendement en het recht van initiatief zijn vastgelegd en zelfs aan ieder individueel raadslid zijn toegekend’. Een raadsmeerderheid steunde die visie.

DZ wees er daarnaast op dat een tussentijdse beleidswijziging ook op lange(re) termijn tot een kostenbesparing kan leiden, dat niet alleen een financiële afweging en risicoanalyse van belang zijn maar dat ook maatschappelijke afwegingen moeten worden gemaakt en dat beleidswijzigingen moeten kunnen inhaken op veranderde omstandigheden.

De aangenomen motie bepaalt dat de gemeenteraad ‘zich te allen tijde het recht voorbehoudt om te besluiten tot tussentijdse beleidswijzigingen met inachtneming van de beschikbare financiële ruimte in dat begrotingsjaar.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen