KNMI kondigt code oranje af wegens extreme hitte

Foto: PxHere

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor extreme hitte in heel Nederland, met uitzondering van het Waddengebied. Het weeralarm gaat om 10:00 uur in.

Met name morgen en vrijdag worden zeer hoge temperaturen verwacht, met landinwaarts en in stedelijke gebieden 35 graden of hoger. Verder is er tot en met vrijdag de kans op smog door ozon. Dat kan leiden tot een toename van luchtwegklachten en een verergering van klachten bij mensen met astma. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en lichamelijke inspanning te beperken.

Neerslagtekort

Het is nu droger dan het in recordjaar 1976 op 25 juli was. Het neerslagtekort bedroeg toen over het land gemiddeld circa 257 millimeter. Dat is dit jaar 261 millimeter, meldde Weeronline vanochtend.

Het neerslagtekort geeft de mate van droogte aan en wordt berekend aan de hand van het verschil tussen verdamping en neerslag. Vrijdagavond laat en zaterdag is er kans op enkele regen- en onweersbuien, maar daarna wordt het opnieuw dagenlang droog en heet.

Hittestress

Deze dagen wordt op alle mogelijke manieren duidelijk wat bedoeld wordt met hittestress in sterk verstedelijkte gebieden. Zo moest Amsterdam besluiten om de scheepvaart op de Amstelroute en de Kostverlorenvaartroute stil te leggen omdat het metaal in de bruggen dermate heet wordt dat niet gegarandeerd kan worden dat ze na opening weer sluiten. Mocht een brug niet meer dicht willen, dan zou dat onmiddelijk leiden tot een verkeersinfarct op de weg.

De sluiting van de twee vaarroutes betekent ook dat de staande mastroute door Amsterdam niet meer toegankelijk is. Die is bedoeld voor zeilschepen met masten hoger dan zes meter die van het Markermeer naar de Zeeuwse wateren willen varen.

Zaanstad

In Zaanstad worden bruggen net als elders in de provincie wel gekoeld met water, maar hoeven ze nog niet ‘op slot’. Volgens het hoogheemraadschap is de temperatuur in Amsterdam tot wel zeven graden hoger dan elders in Noord-Holland, omdat de hitte er tussen de bebouwing langer blijft hangen. In een steeds verder verstedelijkt Zaandam iets om terdege rekening mee te houden.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen