Ruim 120 woningen en appartementen op het Nuon-terrein aan de Westzijde

Zicht op de nieuwbouw vanaf de Oostzijde.
Zicht op de nieuwbouw vanaf de Oostzijde.
Foto: Gemeente Zaanstad / Verwelius Bouwen

De eigenaar van het braakliggende voormalig gasfabriekterrein aan de Westzijde in Zaandam wil daar 124 gasloze woningen bouwen. Het ontwerp van het bestemmingsplan dat dit mogelijk moet maken is nu klaar.

Wethouder Hans Krieger benadrukt dat het bouwen van voldoende woningen een belangrijke opgave is in Zaanstad. ‘Niet alleen om in de lokale behoefte en een deel van de regionale behoefte te voorzien, maar ook om de opbouw van onze woningvoorraad te veranderen. De plannen op dit terrein leveren daar een mooie bijdrage aan,’ zegt hij in een persbericht.

In de omgeving van het Nuon-terrein staan relatief veel sociale huurwoningen. Daar komen nu koopwoningen in het midden- en hogere segment bij. Krieger: ‘Het is een unieke plek voor woningen. Direct aan de Zaan, goed bereikbaar en in de buurt van winkels en het ZMC.’

Veel appartementen

Er komen verschillende typen woningen: van kleine appartementen tot penthouses en van grondgebonden vrijstaande woningen tot geschakelde herenhuizen. Het grootste deel bestaat uit appartementen voor starters die kleiner worden dan 80 vierkante meter en voor doorstromers (80 tot 110 vierkante meter).

Verontreiniging

De gasfabriek die tot 1952 op het terrein stond heeft bodemverontreiniging veroorzaakt, die begin deze eeuw is gesaneerd. Daardoor is nu wel woningbouw mogelijk, met als voorwaarde dat in het noordelijk deel van de locatie alleen appartementen worden gebouwd.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf eind augustus ter inzage.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen