Langdurige droogte extra bedreiging voor houten funderingen

21 jul 2018, 10:43 Actueel
fundering1
YouTube
De aanhoudende droogte kan in onder meer Zaanstad nog voor grotere funderingsproblemen zorgen dan er al waren. Daarvoor waarschuwde ingenieur en waterexpert Alex Hekman gisteren in het actualiteitenprogramma EenVandaag op NPO 1.
Extreme d ro o g t e door het langdurig uitblijven van regen veroorza a k t rottende houten funderingspalen door het steeds verder dalende grondwaterpeil , waardoor deze oudere huiz en uiteindelijk verzakken. Ruim 800.000 woning en in het westen en het noorden van het land zouden dit risico lopen : ‘De overheid moet nu in actie komen,’ waarschuwde Hekman. Met name huizen op veen- en kleigrond lopen dit risico. In Rotterdam willen bewoners van een bedreigde straat op proef water uit sloten in de omgeving onder hun woningen gaan pompen.

Nu oplossingen zoeken

Volgens Hekman moeten gemeenten de schommelingen in het grondwaterpeik in kaart brengen en proactief oplossingen zoeken. Hij denkt dan aan drainage-en infiltratiesystemen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat water opgevangen wordt in regenpijpen en terechtkomt bij de fundering. Als er niet wordt ingegrepen voorziet Hekman op termijn een miljardenschade. In Zaanstad heeft de gemeente plannen om eerder dan nu het geval is te kunnen ingrijpen als een fundering dreigt te bezwijken.

NRC Handelsblad

Ook NRC Handelsblad besteedde gisteren aandacht aan de funderingsproblematiek. Volgens de krant doen gemeenten er te weinig aan, waardoor herstel te lang duurt. De kosten kunnen oplopen tot meer dan een ton en de meeste huiseugenaren hebben die financiële ruimte niet.
[embed][/embed]

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Funderingsfonds

H et Fonds Duurzaam Funderingsherstel heeft tot nu toe alleen Zaanstad, Rotterdam en Gouda e aan zich weten te binden. Door dit kleine aantal, strenge financieringseisen en een gebrek aan experts en kennis bij eigenaren duurt het veel te lang voordat het geld bij gedupeerden terechtkomt,’ aldus de krant. NRC berekende dat Nederland zo’n 550.000 huizen telt waar funderingsproblemen kunnen optreden en dat 400.000 daarvan op houten palen staan en 150.000 op stalen funderingen.