Liquidatie in Zaandam in 2014 wraak voor mislukte aanslagen op topcimineel

Foto: Pixabay

De liquidatie van crimineel Alexander Gillis in de Pieter Jelles Troelstralaan Zaandam was mogelijk een vergelding voor de twee mislukte aanslagen op topcrimineel Gwenette Martha in 2013, zo bleek vandaag tijdens een pro-formazitting in de strafzaak tegen de 30-jarige verdachten Gökhan C. en Illias K..

Martha en diens criminele entourage, onder wie zijn inmiddels in Spanje gedetineerde neef Dennis M., C. en K. zouden hebben gemeend dat Gillis medeverantwoordelijk voor was voor die aanslagen. M., C. en K. zouden alledrie betrokken zijn geweest bij de moord op Gillis.

Martha werd uiteindelijk in mei 2014 in Amstelveen om het leven gebracht; Gillis stierf op 20 februari datzelfde jaar. De schutter in die laatste liquidatie is volgens het Openbaar Ministerie de Iraniër Massod Amin Hosseini geweest. Ook hij leeft niet meer: de man werd in september 2014 doodgeschoten in Amsterdam-Osdorp.

Bloedige ruzie

De liquidaties maken allemaal deel uit van een bloedige ruzie in de Amsterdamse onderwereld die waarschijnlijk is ontstaan na het verdwijnen van een partij drugs uit de haven van Antwerpen en de daaropvolgende liquidatie van de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh, die bij een hotel in Antwerpen werd doodgeschoten. Dat gebeurde in oktober 2012.

Vriendin

Gillis maakte eind 2007 deel uit van een geweldadige groep die ongeveer 80 overvallen, ramkraken en bedrijfsinbraken pleegde in heel Nederland. Hij zou een van de leiders van de groep geweest zijn. Hij werd ‘s ochtends vroeg doodgeschoten toen hij voor het huis van zijn vriendin in zijn auto stapte. M., C. en K. zouden hebben geweten waar hij was omdat ze hem in de gaten hadden gehouden.

De gekraakte Ennetcom-computerserver waarmee veel criminelen versleutelde berichten hebben verstuurd speelt opnieuw een belangrijke rol in de bewijsvoering van het OM.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen