POV, PVV en PvdD willen van de hondenbelasting af

Foto: Pixabay

De POV wil de hondenbelasting afschaffen, terwijl de PVV en PvdD voorstellen om dat in eerste instantie alleen voor de eerste hond te doen. De drie partijen komen daartoe met moties in de gemeenteraad.

In Zaanstad wordt 70,18 euro per jaar betaald voor de eerste hond en 114,94 per dier voor alle andere viervoeters in een gezin. De Partij voor Ouderen en Veiligheid vindt dat Zaanstad de inwoners misleidt door te stellen dat de opbrengsten onder andere worden gebruikt voor voorzieningen voor honden, terwijl het geld gewoon in de grote pot gaat. Van de opbrengst van 578.000 euro wordt nul procent ingezet voor hondenpoep of andere hondenzaken, aldus de POV.

Al 150 gemeenten gaven het voorbeeld

Fractievoorzitter Harrie van der Laan herinnert er in de motie aan dat al 150 gemeenten de hondenbelasting hebben afgeschaft. Hij stelt voor om dat voorbeeld met ingang van volgend jaar te volgen. En dan meteen de boetes voor het niet opruimen van drollen of daarvoor geen zakjes paraat te hebben te verhogen naar respectievelijk 150 en 100 euro.

PVV en PvdD

De PVV en Partij voor de Dieren vinden dat de belasting moet vervallen wegens het sociale belang van de dieren voor veel alleenstaanden en ouderen. Ze helpen eenzaamheid tegengaan en kunnen het veiligheidsgevoel vergroten.

Het aanvragen van een vrijstelling voor de betaling is bovendien een ‘gigantische papiermolen’, aldus de fractievoorzitter Peter van Haasen (PVV) en Judith Raa (PvdD). Zij vinden het een beter systeem om de bazen van honden die overlast veroorzaken te beboeten in plaats van alle hondenbezitters te belasten.

De heffing voor de eerste hond zou al in 2019 moeten worden afgeschaft en dat jaar zou moeten worden gebruikt om te bekijken of het haalbaar is om dat in 2020 voor alle honden te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen