De aanbesteding van de opvang en begeleiding van dak- en thuisloze jongvolwassenen van achttien tot 23 jaar met een meervoudige problematiek voor de regio Zaanstreek is van start gegaan en sluit op 1 augustus. Er is nog geen plek voor deze opvang bekend.
De zorgaanbieder die de opdracht in de wacht sleept krijgt de opdracht om de zelfredzaamheid van de doelgroep te bevorderen en de jongeren perspectief te geven op een positieve participatie in de maatschappij. De gemeente worstelt al langer met deze moeilijke groep, die kampt met problemen als schulden, verslaving, het ontbreken van werk- of dagbesteding en/of de afwezigheid van een sociaal netwerk. AWBZ-taken
Bij de overgang van AWBZ-taken naar de gemeenten in 2015 waren beschermd wonen en maatschappelijke opvang (uitgevoerd door het Leger des Heils) de enige intramurale voorzieningen die een plek kregen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning die gemeenten moeten uitvoeren. Het accent ligt op ambulante begeleiding. [embed][/embed]
Bij beschermd wonen en maatschappelijke opvang is er geen toetsing op de woonplaats van de aanvrager: hij of zij hoeft niet ingeschreven te staan in de gemeente waar een hulpvraag binnenkomt.
Om shopgedrag bij cliënten te voorkomen hebben de centrumgemeenten (waaronder Zaanstad) daarom afspraken gemaakt: het uitgangspunt is dat iemand opgevangen en geholpen wordt in die gemeente of regio waar de betreffende persoon het meest succesvolle traject kan volgen.