Sportfondsenbad Zaandam #Zaanstad. Voor wie hier allemaal gezwommen hebben... #sloop 4/4
Er is bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor het verbouwen van het voormalige Sportfondsenbad Zaanland aan de Mauvestraat 162 in de Zaandamse Schildersbuurt en voor een functiewijziging naar gezondheidszorg en wonen. Het bad opende in 1940 en sloot in 1995 de deuren.
Het pand was na een langdurige leegstand tien jaar gekraakt, totdat eigenaar J an Hein Bakker in 2012 een nieuwe invulling zou geven aan het monumentale pand: hij wilde er een paramedisch centrum van maken. N a een aantal werkzaamheden werd het voormalige zwembad echter weer aan zijn lot overgelaten, waarna het in februari vorig jaar opnieuw gekraakt werd en de rechter daar enkele maanden later een eind aan maakte. Sinds begin dit jaar werd er weer gewerkt aan het gebouw.
[embed][/embed]
Bakker zei destijds ‘in principe in maart’ verder te willen met de stilgelegde werkzaamheden. Door de crisis hadden veel bedrijven die in het nieuwe gezongdheidscentrum zouden komen zich teruggetrokken, waarna hij de plannen enigszins had aangepast en er een combi van zorg en wonen van had gemaakt.
Op de website van JH Bakker Bouwprojecten staat onderstaande afbeelding van het project. ‘Het gebouw wordt aan de buitenzijde zoveel mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van 1938,’ is daar te lezen. ‘Als klapstuk hiervan wordt de glazen lichtkap in de nok van het dak weer terug gebracht. Onder deze lichtkap wordt een atrium gebouwd over een hoogte van twaalf meter. Om dit atrium heen worden de spectaculaire ruimtes gebouwd, die van beide zijden veel licht binnenkrijgen.’
Eigenaar Bakker heeft vele bedrijven die het niet allemaal voor de wind gaat. Hij ging in 1996 failliet. De gemeente besloot daarop het zwembad terug te eisen, maar Bakker weigerde dit. Tot 2005 werd in die kwestie geprocedeerd en uiteindelijk won de gemeente. Zaanstad hield in 2008 een openbare veiling waarbij het hoogste bod – van 456.789 euro – van Bakker kwam. I n december 2015 werd Bakkers JH Beheer BV failliet verklaard en bleek dat de aandelen van de Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad deels bij de failliete besloten vennootschap waren ondergebracht. Daarmee lag de herontwikkeling van het ooit zo glorieuze zwembad weer op zijn gat.
Een Sportfondsenbad dankt zijn naam aan het feit dat de bouw door een aandelenfonds is gefinancierd. De fondsen werden gevuld door het uitgeven van aandelen volgens een spaarsysteem. Zo werd de oprichting van een eigen overdekt zwembad mogelijk gemaakt.