Vergunning voor acht arken voor vakantieverhuur in Nauerna weer op tafel

Foto: farm7.staticflickr.com

Democratisch Zaanstad wil alsnog meer weten over het vorig jaar al genomen collegebesluit om geen vergunning te verstrekken voor het tijdelijk afmeren van acht arken voor vakantieverhuur in de jachthaven van Nauerna.

De partij wijst er in vragen aan het college op dat steeds meer jachthavens – zoals in Uitgeest – meer en meer short stay mogelijkheden bieden. ‘Zaanstad zou in die zin een aanzienlijke aanwinst in de regio zijn indien wij deze ontwikkeling ook binnen onze gemeentegrenzen gaan faciliteren,’ schrijft fractievoorzitter Juliëtte Rot.

Strijd met bestemmingsplan

De gemeente wees de vergunningaanvraag af wegens strijd met het bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft en oordeelde dat de voorgestelde arken ‘een permanente uitstraling’ hadden en in volume, hoogte en vorm vergelijkbaar waren met gebouwen. Ze zouden de openheid van de plas verstoren en zorgen voor verrommeling. ‘De arken aan de kade verstoren het zicht vanaf de dijk en belemmeren de beleefbaarheid van de openheid.’

DZ wil graag uitgelegd zien welke stedenbouwkundige definitie wordt gehanteerd voor permanente en welke voor ‘tijdelijke objecten, niet zijnde bouwwerken’ en waarom schepen van een vergelijkbare omvang als de recreatiearken er wel mogen afmeren.

Niet ondernemersvriendelijk

Om tot een hoogwaardig recreatief knooppunt te komen is het van belang dat de ruimtelijke kwaliteit wordt versterkt, niet verder wordt afgewaardeerd. Het voorliggende plan verzwakt de ruimtelijke kwaliteit,’ stond in de afwijzing. DZ vindt dat een dergelijke passage in een weigering tot het verlenen van een omgevingsvergunning niet past bij ‘een ondernemersvriendelijke en meedenkende lokale overheid’.

Alternatieven mogelijk?

De partij vraagt het college of dat aan de aanvrager van de vergunning duidelijk heeft gemaakt welke alternatieve mogelijkheden er eventueel zouden zijn, en zo nee, waarom niet? Ze wil ook weten hoe de weigering zich verhoudt met de in 2010 door de raad aangenomen beleidsnota Water als bouwgrond en of het college bereid is om over de acht recreatiearken nog eens met de raad van gedachten te wisselen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen