Hernieuwd pleidooi POV voor vermindering subsidie lokale omroep

Foto: PxHere

De POV gaat er opnieuw in de gemeenteraad op aandringen om de subsidie voor ‘de lokale digitale speeltuin RTV Zaanstad’ deels in te trekken.

De raad besloot afgelopen maart nog om RTVI Zaanstreek eenmalig 60.000 euro te geven bovenop de jaarlijkse subsidie van 92.000 euro, om de lokale omroep de kans te geven de kwaliteit op te schroeven. Fractievoorzitter Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid toverde toen een voor iedereen onbekend rapport over de kijk- en luistercijfers van RTVI Zaanstreek uit de hoge hoed, dat zou aantonen dat het bereik volstrekt onder de maat is.

Dat rapport is nu voor iedereen beschikbaar gekomen. Enkele gegevens daaruit:

Radio

Zaanradio bereikt op jaarbasis twaalf procent van de inwoners van de Zaanstreek. Wekelijks gaat het om vijf procent, terwijl het dagelijks bereik op een procent ligt. Wat de televisie-uitzendingen betreft zijn die cijfers vrijwel gelijk: respectievelijk dertien, zeven en twee procent. Voor de POV zijn die percentages onverteerbaar. Online gaat het evenmin crescendo:

Online

 Elk jaar opnieuw zien we medewerkers alleen maar tijdens de kadernota en de behandeling van de begroting om, zoals wij dit noemen, een bulk geld uit de ruif te komen halen,’ staat nu op de Facebookpagina van de POV. ‘Verschillende keren hebben we aangegeven dat de luisterdichtheid en de kwaliteit zwaar onder de maat zijn. Dat de omroep ook nog eens met opzet zeer slechte luistercijfers onder de pet hield is schandalig.’

Cultuurcluster

Tijdens de behandeling van het collegeakkoord gaat de fractie daarom opnieuw aandringen op vermindering van de subsidie, ‘vooral nu deze niet meer nodig is nu het Cultuurcluster waarschijnlijk niet doorgaat’.

Overigens kreeg RTV Zaanstreek ook nog een extra bedrag van de referendumcommissie voor het houden van een bijeenkomst en een speciale uitzending met betrekking tot de bouw van dat Cultuurcluster.

Coalitieakkoord

Het nieuwe college heeft in het coalitieakkoord staan dat de subsidie aan Zaanradio structureel wordt verhoogd, zonder daarvan de achtergronden nader toe te lichten.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen