Eenmalig 60.000 euro extra subsidie voor RTVI Zaanstreek

Foto: RTVI Zaanstreek

RTVI Zaanstreek krijgt eenmalig 60.000 euro extra subsidie bovenop de jaarlijkse bijdrage van 92.000 euro om de lokale omroep de kans te geven de kwaliteit op te schroeven. Want die is, daar is een raadsbrede consensus over, niet om over naar huis te schrijven.

POV-leider Harrie van der Laan gooide gisteravond tijdens de raadsvergadering de knuppel in het hoenderhok door met een rapport uit juni vorig jaar over kijk- en luistercijfers te zwaaien, waar alleen hij over bleek te beschikken. En waaruit zou blijken dat die cijfers dramatisch zijn: een luisterdichtheid van één procent en een kijkdichtheid van twee.

Wethouder onwetend

Ook wethouder Sanna Munnikendam zei de cijfers niet te kennen. Waaruit volgens de fractievoorzitter van de Partij voor Ouderen en Veiligheid – die niet wenste te onthullen waar hij het rapport vandaan had – maar weer eens bleek dat het bestuur van RTVI Zaanstreek (voorheen Zaanradio) niet te vertrouwen is.

Nu er een nieuw bestuurslid is toegevoegd en er drie maanden geleden een nieuwe – betaalde – hoofdredacteur aan de slag is gegaan, wil een meerderheid van de raad de lokale omroep echter het voordeel van de twijfel geven en de daarom stemden uiteindelijk alleen de POV, Zaanstad voor Iedereen en Democratisch Zaanstad tegen de extra subsidie. Die moet een kwaliteitsimpuls mogelijk maken.

Afspraken worden intenties

Een amendement van de SP, GroenLinks en de VVD waarin een hele reeks voorwaarden aan het eenmalige extraatje werd verbonden werd aangenomen nadat de ‘afspraken’ uit de oorspronkelijke tekst waren vervangen door ‘intenties’. Want, zo vond een grote raadsmeerderheid, de politiek moet niet op de stoel van het bestuur en de redactie van een mediaorganisatie willen zitten.

Politiek slotdebat

De wethouder liet weten de zorgen over de kwaliteit van RTVI te delen, maar wees er ok op dat eisen stellen aan een omroep die drijft op – zo’n 100 – vrijwilligers een precaire zaak is. Die zijn niet aan te sturen zoals professionals. Maar je ziet de potentie en de ambitie, aldus Munnikendam, die erop wees dat RTVI Zaanstreek volgende week samen met het Noordhollands Dagblad en De Orkaan het slotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen organiseert.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen