Duurzaam Erfgoedprijs naar Fort K’IJK bij Krommeniedijk

Foto: Twitter / noordholland

Fort K’IJK in Uitgeest heeft de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 van de provincie Noord-Holland gewonnen. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de aanmoedigingsprijs gisteren aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam, tijdens het Duurzaam Erfgoedcongres op de Zaanse Schans.

De prijs is ingesteld om eigenaren van monumenten te stimuleren om hun eigendom op een verantwoorde manier te verduurzamen en op die manier klaar te maken voor de toekomst. Het vaak afschrikwekkende energieverbruik moet omlaag en de energie die na een aanpassing nog nodig is moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.

Fort K’IJK bij Krommeniedijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en gebruikt moderne technieken: aardwarmte, zonnepanelen en regenwateropslag voor de toiletten. Het fort voorziet voor 80 procent in de eigen energiebehoefte en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Het groene grasdak wordt kort gehouden door schapen.

Woningen voor autistische jongeren

Het project is ook sociaal duurzaam doordat er in 25 woningen jongvolwassenen met autisme wonen, van wie een aantal dagbestedingsactiviteiten uitvoert in de horeca in het monument. In het bezoekerscentrum wordt voorlichting gegeven over de natuurwaarden in de Stelling van Amsterdam.

Andere genomineerden voor de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 waren de Zijper Molens, het burgerweeshuis in Amsterdam, een stolp in Wieringerwaard, drie monumentale grachtenpanden van studentenvereniging Lanx aan de Nieuwezijdsvoorburgwal in Amsterdam en een woning aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

In 2016 ging Duurzaam Erfgoedprijs naar de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus voor een gezamenlijk project.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen