Nog ruim een week de tijd voor inschrijving Duurzaam Erfgoedprijs

In 2016 won de Hortus Botanicus, samen met de Hermitage Amsterdam.
In 2016 won de Hortus Botanicus, samen met de Hermitage Amsterdam.
Foto: Google Street View

De termijn voor inschrijvingen voor de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 van de provincie Noord-Holland loopt bijna af: 8 juni is de laatste dag. Eigenaren van monumenten die duurzame technieken hebben toegepast of innovatieve ideeën hebben voor de verduurzaming van hun eigendom maken kans op de prijs.

In de provincie staan duizenden monumenten met een rijk verleden die ook een toekomst verdienen. Het bestrijden van tocht, hergebruik van regenwater en verwarming middels zonne-energie zijn voorbeelden van effectieve maatregelen die ook nog eens bijdragen aan het aan het verminderen van de energiekosten.

De Duurzaam Erfgoedprijs is een aanmoedigingsprijs voor eigenaren die hun nek uitsteken. Gedeputeerde voor Cultuur Jack van der Hoek reikt de Duurzaam Erfgoedprijs op donderdag 20 juni uit op de Zaanse Schans, tijdens een symposium over de verduurzaming van erfgoed.

Hermitage en Hortus

In 2016 werd de prijs voor het eerst uitgereikt en namen de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus in de hoofdstad hem samen in ontvangst. De Hermitage kampte met een structureel overschot aan warmte ondanks het warmte-koudeopslagsysteem waarmee het museum de expositiezalen koelt en verwarmt. Deze restwarmte wordt nu ingezet voor de verwarming van de botanische kassen, 425 meter verderop. De Hortus op zijn beurt levert gekoeld water aan het museum.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen