Werk aan de Wilhelminasluis wordt voorlopig nog niet hervat

Foto: Provincie Noord-Holland

Het werk aan de Wilhelminasluis in Zaandam blijft nog geruime tijd stilliggen, meldt weekblad Schuttevaer. Die werkzaamheden begonnen in juni 2014 en hadden al lang afgerond moeten zijn.

Er wordt gewacht op de definitieve uitspraak van de Raad voor de Arbitrage voor de Bouw, die in september wordt verwacht. Een eerder tussenvonnis heeft aannemer Heijmans en de provincie Noord-Holland niet kunnen verzoenen,’ aldus Schuttevaer. In dat vonnis staat dat noch de provincie noch Heijmans de oorzaak van het probleem met het sluisontwerp en de daardoor noodzakelijke aanpassingen kon voorzien.

De uit 1903 stammende Wilhelminasluis wordt vervangen door een schutsluis en wordt langer, breder en dieper. De traditionele vorm met een smalle toegang en een brede kolk wordt vervangen door een meer efficiënte rechte vorm met een hekwerk rondom.

Kleinere capaciteit en trillingen

De bedoeling was dat bedrijven aan de Zaan na de aanpassing hun grondstoffen in duwbakken van 3000 ton konden laten aanvoeren, in plaats van 2200 ton. Vanwege de renovatie moest de schutcapaciteit echter juist worden beperkt en het werk leidde tot trillingen die schade veroorzaakten aan een aangrenzend woongebouw.

De huidige sluis heeft een lengte van 120 meter, een maximale doorvaartbreedte van twaalf meter en is 3,2 meter diep; de nieuwe moet 156 meter lang, veertien meter breed en 4,7 meter diep worden. Daardoor kunnen grote binnenvaartschepen de sluis in de toekomst gemakkelijker passeren en wordt de wachttijd voor wegverkeer korter.

De vernieuwing zou samengaan met een herinrichting van de openbare ruimte, maar door het geschil tussen uitvoerder en opdrachtgever is het centrum van Zaandam er tijdens het – stilliggende – werk niet aantrekkelijker op geworden.

Cookieinstellingen