Vier fracties (POV, PvdA, Denk en PVV) hebben het college vragen gesteld over de toekomst van kinderdagverblijf Fleurig aan de Dovenetelweg in Zaandam. Dat zit in een verouderd voormalig schoolgebouw dat de gemeente wil slopen, maar alternatieve huisvesting is moeilijk te vinden.
De in 2011 gestarte organisatie verhuisde in 2013 van de Leliestraat in Koog aan de Zaan naar de huidige locatie in Kogerveld. In de huurovereenkomst is destijds bepaald dat Fleurig het recht van koop van het gebouw en de grond heeft, maar in de crisisjaren was dat geen optie. Nu kan en wil Fleurig dit wel, maar ziet de gemeente het niet meer zitten.
Fleurig zal wellicht over een jaar of vier een nieuw pand kunnen betrekken op het nog te ontwikkelen Oostzijderveld, maar dat is te ver in de toekomst. Fleurig heeft momenteel 32 kinderen onder zijn hoede en biedt werk aan acht begeleiders.
De vier partijen willen nu het naadje van de kous weten: welke afspraken zijn er precies tussen Fleurig en Zaanstad gemaakt in de huurovereenkomst wat betreft de ’tijdelijkheid’, hoe zit het met dat ‘recht tot koop’ van het gebouw en de grond daar omheen en waarom kan Fleurig niet blijven zitten waar het zit tot een verhuizing naar het Oostzijderveld tot de mogelijkheden behoort?
Is er misschien al een nieuwe bestemming gevonden voor de grond aan de Dovenetelweg, vragen ze zich af. De optie om tijdelijke units op de huidige locatie te plaatsen terwijl het oude pand wordt gesloopt lijkt immers een mogelijkheid om uit de impasse te komen. Wat is daar op tegen?
Een mogelijke locatie aan de Paltrokstraat die in beginsel voldoet aan alle eisen voor kinderopvang is afgevallen voor Fleurig wegens strijdigheid met het bestemmingsplan. Is het mogelijk om voor die plek tijdelijk een bestemmingswijziging of -ontheffing te verlenen? En zo nee, waarom dan niet?
De vier fracties lijken er allesbehalve van overtuigd dat de gemeente haar best heeft gedaan om mee te denken over een oplossing voor het huisvestingsprobleem van Fleurig, hoewel de impact voor ouders, kinderen, eigenaren en begeleiders groot is.
‘Stoppen is geen optie,’ schrijven ze met stelligheid. ‘Het gaat hier om een 100 procent Zaanse onderneming, met Zaanse medewerkers, een bloeiend bedrijf met een rooskleurige toekomst. Naar onze mening kan en moet Zaanstad mogelijk een helpende hand uitsteken.’