Vergezichten over fraai wonen in de Achtersluispolder - en al die banen dan?

08 jun 2018, 13:29 Actueel
nieuwsuur
Still uit 'Nieuwsuur'

Een optreden van MAAK.meester Frits Palmboom in Nieuwsuur met vergezichten over toekomstige woningbouw in de Achtersluispolder in Zaandam leidde op sociale media tot zowel positieve als negatieve reacties. Want wonen is mooi, maar werken niet minder.

Nederland wil tot 2030 een miljoen nieuwe woningen bouwen en het liefst niet in het groen. Maar bouwen in stedelijk gebied is duur: er moet worden gesloopt, de ruimte is meestal beperkt en er is – en dan met name in de Zaanstreek – veelal strake van vervuilde grond. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft nu een fonds van 38 miljoen euro opgetuigd om de knelpunten op 'lastige locaties' aan te pakken.

[embed][/embed]

Een lastige locatie is de Achtersluispolder zeker, met alle industrie op het bedrijventerrein en in de directe omgeving. Palmboom liet zich daar op de televisie niet door uit het veld slaan:

hij wuifde al die bedrijvigheid als het ware weg. En dat schiet bij hoeders van de economische positie van de regio en van Nederland wel eens in het verkeerde keelgat.

pen

G

edeputeerde Jaap Bond

(CDA),

in

Noord-Holland

onder meer verantwoordelijk

voor Economische Zaken, Landbouw en Visserij

en

Toerisme en Recreatie

werd er wat cynisch van: ‘

Bedrijventerreinen zweven in 2050 gewoon in de lucht.’

[embed][/embed]

Annius Hoornstra , directeur stedelijke ontwikkeling van Zaanstad, vindt dat gemeenten in gebiedsontwikkeling als katalysator kunnen dienen. Hij ziet een uitdaging in het organiseren van een netwerk. ‘Men kent elkaar niet en er is geen toegang tot elkaars kennis en faciliteiten. Om de economie te stimuleren is er samenwerking nodig en een netwerk.’

[embed][/embed]