Nam de gemeente leerwerkbanen af van een malafide ondernemer?

Foto: Still uit de demo van de betreffende aflevering van 'Opgelicht?!'

Democratisch Zaanstad wil van het college horen in hoeverre een malafide bemiddelaar in leerwerkbanen actief is geweest in Zaanstad en hoeveel slachtoffers hij hier eventueel heeft gemaakt. Dat alles naar aanleiding van het tv-programma Opgelicht?! van 1 mei.

In het programma werd de 47-jarige Machiel Dam neergezet als een ondernemer met verschillende bedrijven in de bouw, die volgens vakbond CNV metselaars op grote schaal zou hebben gedupeerd via zijn uitzendbureau The Daily 5. Via die onderneming zou hij leerwerkbanen voor mensen in de bijstand hebben verkocht aan gemeenten, waaronder Zaanstad.

Faillissementen

Na een opleiding van enkele maanden in de bouw zouden werknemers een vast contract krijgen. Een aantal bedrijven waar Machiel Dam in opduikt gaat in 2013 failliet, en dan blijkt er veel mis te zijn. ‘De curator die ze afwikkelde, Derk van Geel, constateert dat Machiel Dam fraude pleegde bij het faillissement,’ zo citeert DZ uit een dossier van het programma van AvroTros.

‘Dam maakte op het laatste moment nog 10.000 euro naar zijn eigen bankrekening over, zo’n overboeking is in dat stadium niet toegestaan, aldus Van Geel.’

‘Zooitje’

De curator noemde de bedrijfsvoering van Dam en zijn compagnons ‘een zooitje’, zonder een deugdelijke boekhouding en met uiteindelijk een restschuld van zo’n 100.000 euro. In schriftelijke vragen vraagt DZ nu hoe de gemeente Zaanstad in contact is gekomen met The Daily 5, of zich slachtoffers van de praktijken van Dam hebben gemeld en of er gedacht wordt aan maatregelen om malafide bedrijven in de toekomst buiten de deur te houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen