Aanpak overlast buurtbewoners minder urgent dan elders

Foto: Flickr

Zaanstad scoort op bijna alle gebieden gemiddeld wat betreft de perceptie van overlast die nodig moet worden aangepakt, maar vergeleken met andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners ervaren we kennelijk minder last van vervelende buren. Op dat gebied duiken we onder het landelijk gemiddelde.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de Veiligheidsmonitor, een enquĂȘte onder bijna 150.000 Nederlanders van vijftien jaar en ouder. Overlast door te hard rijden in de buurt moet volgens de meerderheid als eerste moet worden aangepakt. Bijna een op de vijf ondervraagden vindt hondenpoep nog urgenter. Op plek drie staat parkeren.

Te hard rijden en hondenpoep zijn vormen van overlast die burgers in minder stedelijke buurten vaker de hoogste prioriteit geven. Inwoners van meer stedelijke buurten vinden juist vaker dat andere vormen van overlast, zoals rommel op straat en parkeerproblemen, met voorrang moeten worden aangepakt. Datzelfde patroon doet zich voor onder de gemeenten met 70.000 inwoners of meer.

Leeftijdsverschillen

Van de 65-plussers geeft 23 procent aan dat de overlast door hondenpoep in de buurt als eerste zou moeten worden aangepakt. Bij andere leeftijden is dat ongeveer zeventien procent. De 65-plussers geven overlast door parkeerproblemen, rondhangende jongeren, buurtbewoners en drugshandel dan weer minder vaak de prioriteit dan personen tussen de vijftien en 65 jaar. Relatief weinig vijftien- tot 25-jarigen vinden dat de overheid te hard rijden in de buurt moet aanpakken.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen