ProRail steekt de komende jaren twee miljard euro in het spoor en stations in en rond Amsterdam, waaronder het verouderde station in Zaandam . De investeringen moeten voorkomen dat de regio letterlijk stil komt te staan en onleefbaar wordt.
Het aantal treinreizigers blijft stijgen: zo telt het Centraal Station in Amsterdam nu 18 0 .000 reizigers per dag en zijn dat er in 2030 rond 2 80 .000. Sloterdijk gaat van 50.000 naar 110.000 passagiers per dag. Daarvoor moeten onder meer extra liften en (rol) trappen worden aangelegd.
[embed][/embed]
H
et werk aan de Amsterdamse stations zal oom gevolgen hebben voor Zaanse forenzen.
President-directeur Pier Eringa van ProRail wil het Nederlandse spoor gebruiken als Europese proeftuin voor innovaties zoals automatisch rijdende treinen (ATO) en spoorbeveiligingssystemen als ERTMS. Dat zei hij gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag 2017.
ERTMS is bedoeld om de lappendeken van nationale treinbeveiligingen in Europa te vervangen door één standaard. Dit biedt enorme potentie om aan de groeiwensen van het spoorverkeer in Nederland en Europa te kunnen voldoen.
ATO staat voor
Automatic Train Operation
en is een
systeem dat afhankelijk van het gekozen niveau de handelingen van de treinmachinist 'een beetje' tot 'volledig' automatiseert. Het heeft verschillende voordelen: zo is de verwachting dat treinen met ATO dichter op elkaar kunnen rijden, waardoor de capaciteit op het spoor wordt vergroot.
[embed][/embed]
Daardoor daalt het energieverbruik, omdat treinen gelijkmatiger rijden en minder stops hoeven te maken. Geautomatiseerd rijden kan daarmee een verbetering zijn zonder dure infrastructurele wijzigingen uit te voeren. ProRail is van plan om het systeem dit jaar te testen.