POV vraagt burgemeester om bemiddeling in zaak illegale aanbouw

Foto: Pixabay

De Partij voor Ouderen en Veiligheid heeft burgemeester Jan Hamming opgeroepen om ‘met grote spoed’ een bemiddelende rol te spelen in de zaak rond een illegaal gebouwde slaapkamer voor een bijna 82-jarige, gehandicapte inwoner van Koog aan de Zaan. Twee buren willen dat die aanbouw weer wordt gesloopt.

Dochter Debby Vigneau–van Duren Watak schreef de vorige raad in maart al een brief over de kwestie en heeft dat nu opnieuw gedaan. Volgens haar gaat de gezondheid van haar ouders hard achteruit: ‘Zij kunnen niet meer en verdienen dit niet.’ Haar vader kreeg in augustus 2015 en herseninfarct, waarna de rechterkant van zijn lichaam blijvend verlamd raakte. Hij ging daarom naar Oostergouw, maar kon daar niet aarden. Daarop besloot zijn vrouw hun woning uit te breiden met een slaapkamer met badkamer op de begane grond.

Onvergeeflijke fout

Daartoe werd de schuur omgebouwd en met een aanbouw met de woonkamer verbonden – maar dat gebeurde zonder de benodigde omgevingsvergunning. De aannemer maakte de volgens de oudste dochter ‘onvergeeflijke fout’ om met foute berekeningen de vergunningscheck uit te voeren, met als conclusie dat zo’n vergunning niet nodig zou zijn.

Opnieuw bezwaar gemaakt

In mei 2016 bleek echter dat de aannemer fout zat, waarna in juni alsnog een omgevingsvergunning werd aangevraagd. Die werd in september ook afgegeven, maar na bezwaarschriften van twee buren een jaar later weer ingetrokken. De volgende stap was de aanvraag van een omgevingsvergunning voor mantelzorg, die ook werd verleend en waartegen de buren opnieuw bezwaar maakten.

Mocht de omgevingsvergunning voor mantelzorg toch blijven staan, dan willen de buren dat de omstreden aanbouw na het overlijden van Max van Duren Watak wordt gesloopt – na de investering van 80.000 euro die de bouw heeft gekost. ‘Het is toch niet mogelijk om dit af te breken?’ vindt de in Frankrijk wonende dochter Debby, die ook nog schrijft dat haar 77-jarige moeder inmiddels zelf mantelzorg nodig heeft van haar dichterbij wonende zus Marcia.

Precedentwerking

Het intrekken van de eerste vergunning is gebeurd om precedentwerking te komen, volgens Debby Vigneau–van Duren Watak: de gemeente wil voorkomen dat meer mensen alvast gaan bouwen alvorens een vergunning aan te vrage en dan de gemeente als het ware voor een voldongen feit stellen. In dit geval was er echter sprake van een fout van de aannemer, die dat ook heeft toegegeven. ‘Ik begrijp volledig dat de gemeente Zaanstad dit soort situaties wil vermijden, maar we kunnen hier toch ervan uitgaan dat dit een uitzonderlijk geval is?’ schreef een wanhopige dochter aan de raad.

Jan Hamming reageerde niet

Uit haar schrijven blijkt ook dat zij al in oktober vorig jaar een brief over de gang van zaken heeft geschreven aan de burgemeester, maar daar nooit een reactie op heeft gekregen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen