Bestemmingsplan voor hockeycomplex De Kraaien ongeschonden door de raad

Foto: Het Geluid Buro

De gemeenteraad heeft gisteren het bestemmingsplan voor het nieuwe hockeycomplex van De Kraaien in Zaandijk aangenomen.

Verschillende moties, waaronder die van vijf partijen om nu nog geen onomkeerbare ingrepen in het Fortuinveld te doen werden ingetrokken dan wel verworpen. GroenLinks-fractievoorzitter Paul Laport – ‘Wij gunnen De Kraaien een mooie locatie, maar zijn tegen de plek in het Fortuinveld’ – drong er bij de voor de laatste keer in de raad optredende wethouder Jeroen Olthof sterk op aan om toe te zeggen de verdwijnende natuur in Zaandijk elders in de wijk gecompenseerd zal worden, maar dat stuitte op een muur van onwil.

Olthof hield de raad voor dat alle groen dat in de gemeente verdwijnt elders compenseren ‘nieuw beleid’ is en dat zo’n kwestie aan de orde moet worden gesteld bij de begrotingsbehandeling, ‘want daar hangt wel een prijskaartje aan’. Het onlangs door de raad  aangenomen Groen- en waterplan spreekt wel van compensatie, maar dan als een inspanningsverplichting en niet als een opdracht aan het stadsbestuur om compensatie coûte que coûte te realiseren.

Ingewikkeld verhaal

De koppeling van een compensatieverplichting aan het op tafel liggende bestemmingsplan was daarom ‘een ingewikkeld verhaal’, vond Olthof. Hij beloofde wel dat de gemeente niet gaat kappen voor het einde van het broedseizoen. Ook andere moties – voor onder meer groene parkeerplaatsen en het terugplaatsen van hoge bomen – zouden de gemeente op kosten jagen en werden daarom door de wethouder met klem ontraden. Hij beprijsde de extra onderhoudskosten voor parkeren op zo’n 1000 euro per plek per jaar en de aanplant van volwassen bomen op zo’n 170.000 euro.

Tegenstemmers

Denk, de Socialistische Partij, de Partij voor de Dieren en GroenLinks stemden uiteindelijk tegen het bestemmingsplan. Roland van Braam (SP) zei dat zijn fractie nooit tegen een verhuizing van De Kraaien geweest, maar de kosten van een slordige 6.250.000 euro ‘veel te veel’ geld te vinden. Hij drong ook  tevergeefs aan op aanvullend onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen in het gebied.

Judit Raa (PvdD) hield een vurig pleidooi om rekening houden met alle bewoners van Zaanstad ‘en niet alleen met de mens’. ‘Dieren doen er niet toe. Bomen worden beschouwd als lastige sta in de wegs. Bewoners van Rooswijk raken uniek stukje natuur kwijt,’ zei zij en verdedigde daarom de ingediende moties, ‘om de schade nog enigszins te beperken’. Ze wist er geen raadsmeerderheid mee te overtuigen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen