Vijf fracties willen uitstel van onomkeerbare ingrepen in Fortuinveld

Foto: Flickr

GroenLinks, de SP, Denk, de PvdD en DZ dienen vanavond een motie in waarin ze eisen dat er geen onomkeerbare ingrepen worden gedaan in het Fortuinveld tot alle bezwaren tegen de aanleg van het hockeycomplex in Zaandijk zijn afgehandeld.

De fracties keren zich tegen de verleende vergunning voor het kappen van 153 bomen in het gebied, waarvan er volgens de motie 21 meer dan 40 jaar oud zijn en daarom in de categorie ‘behoudenswaardig en waardevol’ zouden vallen. Het is de bedoeling van de gemeente om na afloop van het broedseizoen (op 15 juli) met de kap te beginnen.

Tweede motie zonder DZ

In een tweede motie waaronder de handtekening van Democratisch Zaanstad ontbreekt vragen de overige partijen het college om samen met de omwonenden van het toekomstige sportpark Het Fortuin een plan te ontwikkelen om het verlies van natuur in de wijk daadwerkelijk te compenseren en om hiervoor al geld te reserveren bij de totstandkoming van het coalitieakkoord.

‘Groenstrook geen natuur’

Er gaat volgens de vier partijen door het nieuwe bestemmingsplan dat vanavond wordt besproken 14.000 vierkante meter natuur verloren. Dat de gemeente stelt dat de bestemming groen in het gebied wordt verhoogd tot 16.000 vierkante meter is volgens deze motie geen compensatie voor de teloorgang van de bestaande natuur: ’Een groenstrook op of naast een sportcomplex is onvergelijkbaar met natuur.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen