Hond uit hete auto gered in Assendelft

Foto: Dierenbescherming

Onder andere in Assendelft moest de politie het afgelopen weekeinde in actie komen omdat een hond in een warme auto was achtergelaten. Alerte omstanders belden de politie daar om hulp, net als in onder meer Den Helder, Hoorn, Ursem, Purmerend en Wieringerwerf.

Bij al deze meldingen liep het goed af voor de honden en werden ze tijdig uit de auto gehaald. Maar als het buiten 24 graden is, is het in een auto na een half uur al 43 graden. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42 graden is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt en kan het dier overlijden.

Ook als auto´s in de schaduw staan kan een hond ernstig in de problemen komen, waarschuwt de politie. Daarnaast is het wettelijk verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen en ook is het strafbaar een dier de nodige verzorging te onthouden. Beide zijn als misdrijf opgenomen in de Wet dieren.

‘Laat de hond thuis’

‘Neem uw hond niet mee in de auto als u boodschappen gaat doen,’ adviseert de politie.
‘Als
een en ander langer duurt dan gepland, kan de hond in coma raken, er ernstig letsel aan overhouden of erger. Als uw hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en ook braken. Hij ziet er uitgeput uit en heeft dringend verkoeling en water nodig.’

Iedereen die een hond in een dergelijke conditie in een auto ziet is verplicht om het hulpbehoevende dier de nodige zorg te verlenen. Wie niets doet maakt zich zelf schuldig aan een overtreding. Bel dus 1-1-2 of 1-4-4 voor politiemensen of de dierenambulance.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen