College staat achter fusie Saenredam College en scholengroep Zaandam

Foto: Google Street View

Het college staat positief tegenover een fusie van de scholengroep Zaandam (Zaanlands Lyceum, Compaen vmbo) met het Saenredam College in Zaandijk, maar wil daar wel een aantal voorwaarden aan verbinden. Zo moet de communicatie tussen de gemeente en de schoolbesturen en tussen de besturen onderling worden verbeterd.

Het college vindt dat de fusie een positief effect heeft op de spreiding en de bereikbaarheid van de combinatie vmbo-t (mavo) en havo, omdat die in de Zaanstreek nu niet bestaat. Bovendien heeft de samenvoeging een positief effect op de onderwijshuisvesting, omdat de behoefte aan een permanente uitbreiding bij het Zaanlands Lyceum afneemt.

Verzet

Het voornemen is daarnaast in lijn met de trend dat Zaanse leerlingen steeds vaker een vmbo-t/havo advies krijgen. Voor de beide andere schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, ZAAM (interconfessioneel; Pascal College, Pascal Zuid, De Faam) en het St. Michael College hoeft de fusie echter niet zo – en daarom hechten burgemeester en wethouders aan een goede en open dialoog.

Het St. Michael College is tegen omdat de school in dezelfde vijver vist. ‘De spanning in de bestuurlijke verhoudingen verdient beslist aandacht,’ schrijft het college. Scholenkoepel OVO heeft toegezegd dat de toename in havo/vwo-capaciteit ongedaan zal worden gemaakt als in drie opeenvolgende schooljaren het grotere aanbod op de scholen in Zaanstad niet voor minimaal 90 procent wordt benut.

Historie

Door de voorgenomen fusie gaat een school die ooit voor havo-vwo was bedoeld en vervolgens in 2007 een brede vmbo-school werd, straks als vmbo-t/havo functioneren. Destijds was het bestaan van twee havo-vwo scholen dicht bij elkaar geen bezwaar. ‘De waarschijnlijke concurrentie tussen het St. Michael College en het Saenredam College was toen nadelig voor de laatste. Het St. Michaelcollege heeft nu bezwaar tegen de keuze om het Saenredam College van brede vmbo-school om tot vormen tot vmbo-t havo combinatie. Historisch gezien is er niet direct een reden om aan to nemen dat het St. Michael College hier nadeel van ondervindt.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen