College akkoord met renovatie en uitbreiding St. Michaël College

De huidige situatie vanuit de lucht gezien.
De huidige situatie vanuit de lucht gezien.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het gebouw van het St. Michaël College in Zaandam is het laatste van de scholen voor voortgezet onderwijs dat nog vernieuwd moet worden. Er ligt nu een plan waarvoor geld van de gemeente wordt gevraagd. De totale kosten bedragen 3.888.600 euro.

Naast renoveren wil het schoolbestuur het schoolgebouw ook nog verder uitbreiden, met onder meer een werkplaats voor het technasium. Die moet ook worden ingericht zodat 150 leerlingen er gebruik van kunnen maken. De video hieronder maakt duidelijk wat een technasium is en waarom het belangrijk is om een dergelijke aanvulling op het traditionele  onderwijsaanbod te hebben in Zaanstad.

Het gebouw van het St. Michaël College is in 2003 en 2008 ook al vergroot vanwege de groei van het aantal leerlingen, maar het gebouw is deels erg gedateerd. De wettelijke afschrijvingstermijn van 40 jaar is voor dat deel van de school – die in 1964 werd geopend – ruim gepasseerd. De bouwkundige staat is matig tot slecht en vereist nieuwbouw of een ‘stevige’ renovatie.

Nieuwbouw veel duurder

Het St. Michaël College stelde vanuit technisch en financieel perspectief een duurzame renovatie voor, waarna er weer eigentijds en kwalitatief hoogwaardig onderwijs aangeboden kan worden. Nieuwbouw van het oudste deel zou uitkomen op minimaal 8.850.625 euro. De school steekt er zelf 255.000 euro in.

In totaal wil het St. Michaël College uitbreiden met rond 850 vierkante meter. De technasiumwerkplaats krijgt daarvan 330 vierkante meter.

De uitbreidingen (nieuwbouw) van het schoolgebouw zijn in roze aangegeven en de te renoveren delen in bruin. Dat is de oudbouw uit 1964. De witte delen zijn de uitbreidingen uit 2003 en 2008 en de gymzaal die in 2007 is gerenoveerd.

Er was door de gemeente al een budget van 3.630.000 euro voor de school gereserveerd, waar nu dus 258.600 euro bij moet. Het extra geld hangt met name samen met de stijging van de bouwkosten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen