Hospice moest vorig jaar 34 mensen afwijzen vanwege volledig bezet huis

Foto: Google Street View

Hospice De Schelp aan Evenwichtstraat 6 in Krommenie had vorig jaar meer bewoners dan ooit, meldt Dagblad Zaanstreek vandaag. De voorziening voor terminaal zieken bestaat nu ruim tien jaar. Er zijn geen plannen voor een tweede vestiging, hoewel vorig jaar 34 mensen moesten worden afgewezen vanwege de hoge bezettingsgraad van 88 procent.

In 2017 konden 50 mensen wel hun laatste levensfase in De Schelp doorbrengen. De gemiddelde verblijfsduur was 25 dagen, zo staat in het jaarverslag over 2017.

Tijdens hun verblijf in De Schelp ontvangen de bewoners de medische zorg in principe via hun eigen huisarts. Mocht dit niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld als de praktijk te ver weg ligt van het hospice, dan is er altijd een vaste groep van huisartsen, die beurtelings de zorg op zich neemt. Een vast team van Evean is verantwoordelijk voor de verpleegkundige zorg in De Schelp.

Aan het einde van vorig jaar waren er 81 zorgvrijwilligers werkzaam en veertien vrijwilligers met andere taken. De zorgvrijwilligers helpen bij de praktische verzorging en voeren lichte huishoudelijke werkzaamheden uit. Eens in de twee maanden vindt een werkoverleg plaats onder leiding van de coördinatoren.

Andere taken

De overige vrijwilligers verzorgen de administratie, de ict in de bibliotheek, het huishouden, doen klein onderhoud en reparaties en verzorgen de tuin. De coördinatoren leidden nieuwe zorgvrijwilligers op. In het voorjaar was dit een groep van zes en in het najaar een groep van negen vrijwilligers. Zij hebben allemaal een certificaat behaald.

Ruim 240 donateurs

De begroting van De Schelp bestaat voor een groot deel uit de subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast vormen giften van donateurs, sponsoring en legaten een belangrijke inkomstenbron. Er waren vorig jaar 242 donateurs.

Geen prijsverhoging in 2018

Het tarief voor het verblijf in De Schelp voor bewoners die geen ‘hospicevoorziening’ in de polisvoorwaarden van hun zorgverzekering hebben bedraagt al een aantal jaren 20 euro per dag. Dit bedrag wordt ook in 2018 niet verhoogd. Het pand van De Schelp is van woningcorporatie Parteon.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen