Alarmbel over hoge kosten erkenning gastouderopvang: hier geen leges

Foto: Pixabay

Gastouders haken massaal af vanwege hoge kosten en strengere regels. De leges van soms vele honderden euro’s die sommige gemeenten vragen om officieel erkend te worden, zijn een groot probleem voor veel gastouders, zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van belangenvereniging Boink. Zaanstad heft daarvoor geen leges.

In vijf jaar tijd is het aantal gastouders gedaald met ruim 30 procent, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij brancheorganisatie Nysa. Volgens Boink is het wachten tot het misgaat. In Zaanstad zijn een kleine 150 adressen geregistreed als gastouderopvang.

De Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK) stelt sinds 1 januari dit jaar nieuwe eisen aan het kwaliteitsbeleid van de kinderopvang. Het doel van de wet is om opvang met een hoge pedagogische kwaliteit te stimuleren en het verminderen van de regeldruk.

De regels

Een gastouder mag maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen, waarvan vijf onder de vier jaar, vier kinderen onder de twee jaar en twee kinderen onder een jaar. Heeft een gastouder eigen kinderen onder de tien jaar, dan worden die ook meegeteld. De opvanglocatie moet veilig en gezond zijn en de gastouder dient in het bezit zijn van:

  • een relevant diploma;
  • een geldig certificaat Eerste Hulp aan Kinderen;
  • een Verklaring Omtrent het Gedrag;
  • een Verklaring Omtrent het Gedrag van eventuele volwassen huisgenoten;
  • een registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).https://twitter.com/PuurJong/status/985888321422479360

Iedere gastouder moet bovendien geregistreerd staan bij een erkend gastouderbureau. Dat begeleidt de gastouder en de ouder tijdens de opvang en ziet erop toe dat de opvang veilig en verantwoord gebeurt. Betalingen van de ouder aan de gastouder verlopen ook via dat bureau.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen