College wil snel antwoorden over veiligheidsrisico’s Coenbrug

Foto: Twitter / Rijkswaterstaat

Naar aanleiding van de berichten over de zorgwekkende staat van onderhoud van de Coenbrug heeft het college Rijkswaterstaat verzocht om binnen twee weken openheid van zaken te geven over mogelijke risico’s.

De Coenbrug is eigendom van het ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat. Het college wil ook weten welke beheersmaatregelen worden getroffen om die risico’s te beperken, zodat de inwoners, ondernemers en gemeenteraad van Zaanstad adequaat kunnen worden geïnformeerd.

‘Veiligheid niet in het geding’

Rijkswaterstaat heeft al gereageerd op de televisiereportage van EenVandaag over de slechte conditie van enkele bruggen en viaducten in Noord-Holland, waaronder de Coenbrug in de A8. In een algemene reactie schreef de rijksdienst dat de veiligheid van de infrastructuur ‘niet in het geding’ is.

Rijkswaterstaat monitort continu de staat van de infrastructuur, ook in Noord-Holland. Als er een onveilige situatie is, grijpt Rijkswaterstaat direct in. Als uit een inspectierapport blijkt dat een brug niet voldoet aan de wettelijke norm dan worden afwijkingen direct hersteld of worden er maatregelen getroffen, zoals het instellen van aslastbeperking en extra inspecties.’

Wettelijke voorschriften

Als gevolg van inspectierapporten zijn volgens Rijkswaterstaat al maatregelen genomen waarmee ‘weggebruikers veilig gebruik kunnen maken van de bruggen, tunnels en viaducten en is voldaan aan de wettelijke voorschriften’.

Voor het reguliere onderhoud van wegen, spoorwegen, bruggen, sluizen, tunnels en viaducten is tot 2031 in totaal 33 miljard euro beschikbaar. ‘Begin dit jaar heeft de minister aangegeven dat er extra inzet nodig is om de kwaliteit van de vaak oudere bruggen en tunnels goed te houden. Het budget voor vernieuwing van de infrastructuur wordt daarom meer dan verdubbeld: van jaarlijks 150 miljoen euro naar 350 miljoen euro per jaar,’ aldus Rijkswaterstaat in een schijven aan EenVandaag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen