Onderzoek naar haalbaarheid nieuw museum in hartje Zaandam

'Een verbindende bijdrage leveren aan het debat over de Nederlandse identiteit'.
'Een verbindende bijdrage leveren aan het debat over de Nederlandse identiteit'.
Foto: Pixabay

De gemeente onderzoekt de haalbaarheid van een nieuw museum in het centrum van Zaandam. Het beoogde Museum Holland – de werktitel – krijgt als thema Holland, om in te spelen op de wens van toeristen die het ‘authentieke Holland’ willen proeven.

Het Zaans Museum is verantwoordelijk voor het inhoudelijke concept. Volgens wethouder Sanna Munnikendam biedt een nieuw museum in het centrum van de stad ‘enorme kansen’ voor Zaanstad omdat nationale en internationale bezoekers er langer door zullen willen blijven.

Het beoogde museum gaat verder dan Hollandse luchten, vlakke landschappen en nostalgische wintertaferelen, aldus de gemeente: ‘Museum Holland gaat op zoek naar de waarden die schuilgaan achter de vaak clichématige verbeelding van Nederland. Aan de hand van kunst, objecten en verhalen wil het museum een inhoudelijke en verbindende bijdrage leveren aan het debat over de Nederlandse identiteit.’

Het museum zal in eerste instantie geen eigen collectie krijgen, maar een greep doen in de ruim 80 procent kunst en objecten die in museale depots liggen, ontoegankelijk voor het publiek. Ad ‘s-Gravesande, van 1984 tot 1991 directeur van de stichting Bijzondere Kunstmanifestaties en artistiek leider van het Holland Festival is aangesteld als kwartiermaker om zowel de inhoudelijke als financiële haalbaarheid in kaart te brengen.

Nog geen locatie

Eind dit jaar moet het onderzoek zijn afgerond. Daarbij komen verschillende aspecten met betrekking tot doelgroepen, draagvlak, financiën en inhoud aan bod. Naast het haalbaarheidsonderzoek is de gemeente een locatieonderzoek gestart – maar welke plekken in aanmerking komen wordt nog onder de pet gehouden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen