GroenLinks haakt af: onderhandelingen over coalitie terug bij af

Foto: Pixabay

Beoogd coalitiepartner GroenLinks heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid: de partij gaat morgen niet verder praten met de VVD, PvdA, D66, het CDA en de POV over een nieuw college.

Er is vandaag binnen de partij overleg geweest over de uitnodiging om de formatie te bespreken, en daar kwam uit dat GroenLinks liever met Rosa samenwerkt dan met de Partij voor Ouderen en Veiligheid. In het verslag van 16 april van verkenner Arjen Gerritsen staat ook al dat GroenLinks graag inhoudelijke besprekingen opent met Rosa, maar ‘een voorbehoud’ voelt wat betreft de POV.

Inhoud en stijl

We zien zeer grote verschillen op het gebied van inhoud en stijl met deze partij. In de verkennende fase zijn deze twijfels nog niet weggenomen. Al in het duidingsdebat hebben wij aangegeven dat de coalitie een evenwichtige afspiegeling moet zijn van de verkiezingsuitslag, waarbij voldoende ruimte is voor de groene en sociale stem. Wij zien meerdere combinaties waarin dat mogelijk is en in dat geval doen wij graag mee,’ is op de Facebookpagina te lezen.

Zowel Rosa als de POV sleepten vier zetels binnen bij de gemeenteraadsverkiezingen. GroenLinks ging van twee naar drie. VVD (zes), PvdA (vier), D66 (drie) en het CDA (twee) hebben samen samen geen meerderheid in de 39 zetels tellende raad en hebben dus zelfs met GroenLinks aan boord nog een andere partij nodig.

PVV?

Zonder die fractie maar met de POV en bijvoorbeeld de PVV (samen goed voor zeven zetels) is die meerderheid er wel. Maar dat lijkt een brug te ver voor de  vier nu-nog-collegepartijen die morgen met de POV aanschuiven voor crisisberaad.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen