Celstraffen, boete en verbeurdverklaring voor misdrijven in garage Wormerveer

Foto: Pixabay

Twee broers van 35 en 32 jaar uit Beverwijk en een 31-jarige man uit Zaandam zijn vandaag veroordeeld tot celstraffen, een boete en verbeurdverklaring van een miljoenenbedrag. Ze werden schuldig bevonden aan witwassen en de heling van gestolen auto-onderdelen in een garagebedrijf in Wormerveer.

De garagehouder kreeg een gevangenisstraf van 48 maanden. Hij is daarnaast ook veroordeeld voor het mishandelen van een agent. De broer, eveneens werkzaam in het bedrijf, is voor zijn aandeel in het witwassen en de gewoonteheling veroordeeld tot 30 maanden, waarvan tien voorwaardelijk.

De monteur uit Zaandam, die in een afzonderlijk vonnis ook nog voor een ander geval van witwassen werd veroordeeld, kreeg ook een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan tien voorwaardelijk opgelegd.

Boete van 20.000  euro

De officier van justitie eiste twee weken geleden vier jaar tegen de hoofdverdachte en verbeurdverklaring van de ruim 3,3 miljoen euro die door de politie in de garage werd gevonden. De beide andere verdachten hoorden een gevangenisstraf van zes maanden tegen zich eisen. Ten aanzien van de garage vroeg de officier om een geldboete van 80.000 euro en verbeurdverklaring van de gehele garage-inventaris en bedrijfsvoorraad. Dat werd een boete van 20.000 euro.

‘Zeer professioneel’

De officier stond toen stil bij de wijze waarop crimineel geld werd witgewassen: ‘In dit onderzoek heeft het garagebedrijf uit Wormerveer op zeer professionele wijze verborgen ruimtes in auto’s gebouwd. Uit onderzoek van de Douane blijkt bijvoorbeeld dat de ruimtes met magneten werden geopend en gesloten, en dat in de kofferbak een extra houten achterwand was geplaatst. Vermoedelijk hadden verdachten het plan om de 3,3 miljoen euro in deze bergruimtes te vervoeren, om het vervoersrisico van zo’n groot bedrag in contanten te beperken.’

‘Snel en simpel rijk willen worden’

De verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het witwassen van een zeer groot geldbedrag in contanten en heling van gestolen auto-onderdelen. Ook heeft hun handelen bijgedragen aan het in stand houden van een afzetmarkt voor gestolen goederen. Ze hebben ‘snel en simpel rijk willen worden ten koste van anderen’, aldus de officier.

Inval

Vorig jaar hebben vielen de politie, de gemeente, de Douane, het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en het Openbaar Ministerie het garagebedrijf binnen. Dit gebeurde naar aanleiding van reguliere controles, die duidden op signalen van strafbare feiten waarbij de garage als dekmantel werd gebruikt.

Het zou gaan om het op naam zetten van auto’s ten behoeve van verdachten zelf, het plaatsen van gestolen onderdelen in schadeauto’s en het bouwen van verborgen ruimtes. De verdenking werd nog concreter toen informatie binnenkwam dat het ook ging om de diefstal van auto-onderdelen, bedoeld voor herstelwerkzaamheden aan schadeauto’s in de garage.

Pluim voor Alex

In de garage werd toen met behulp van een geldhond ruim 3,3 miljoen euro aangetroffen, het merendeel verstopt in autobanden. De officier van justitie feliciteerde ter zitting speurhond Alex: ‘Alex heeft de eer het hoogste criminele geldbedrag te hebben gevonden dat ooit in Nederland in contanten in beslag is genomen. Een bedrag dat zonder deze speurneus niet was ontdekt.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen