Herdenking fusillade Wormerveer morgen bij replica na vandalisme

Het originele monument aan de Provincialeweg.
Het originele monument aan de Provincialeweg.
Foto: 4 en 5 mei Zaanstad

De herdenking van de dood van zeven willekeurig gekozen mannen door een Duits vuurpeloton op 15 april 1945 gebeurt morgen in Wormerveer bij een nieuw monument. Het oude is door vandalen vernield.

Het natuurstenen monument met de namen van de slachtoffers aan de Provincialeweg, even ten noorden van het station, was tot nu toe altijd met rust gelaten. Maar nu werd tijdens de voorbereiding van de herdenking van dit jaar ontdekt dat het met veel geweld vernield was.

Bart Natuursteen uit Zaandijk heeft een replica van de gedenksteen gemaakt, die afgelopen dinsdag geplaatst is. Onbekend is wie de maker van her origineel was.

Vergeldingsactie

De mannen van 23 tot 44 jaar2die 20 dagen voor de bevrijding in het Guisveld gefusilleerd werden, werden doodgeschoten als vergelding voor aanslagen op het spoor door het Zaanse verzet. Dat probeerde daarmee de Duitse troepenbewegingen in het honderd te sturen.

In de laatste maanden van de oorlog saboteerden leden van de Gewestelijke Sabotage Afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten vele tientallen malen wegen en spoorlijnen in Noord-Holland, waaronder het opblazen van de spoorlijn tussen de Hembrug – de spoorbrug over het Noordzeekanaal – en het viaduct bij de Pieter Ghijsenlaan op 14 april. De volgende dag sloegen ze opnieuw toe en ging in Wormerveer een spoorbrug de lucht in, waardoor een zware locomotief ontspoorde.

Sint Pancras

In Sint Pancras werden om dezelfde reden diezelfde dag nog eens 20 mannen geëxecuteerd.

De herdenking tegenover de Esdoornlaan begint morgen om 19:30 uur.

 

Reacties

Cookieinstellingen