Natuurvergunning flexwoningen voor Oekraïners in Het Twiske

25 jun , 14:14 Actueel
screenshot 20240625 141407
Oostzaan heeft de natuurvergunning binnen voor het plaatsen van 21 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen aan De Noorderlaaik 1 op de rand van Het Twiske. De woningen mogen er tot uiterlijk 1 januari 2037 blijven staan. Tegen de vergunning kan nog bezwaar worden gemaakt.
De locatie is momenteel in gebruik als grasland. Er komen vier rijen van aan elkaar geschakelde woonunits en een aantal daarvan is bedoeld voor wat grotere groepen, de andere units zijn voor kleinere huishoudens. Het complex wordt bereikbaar gemaakt door een nieuw aan te leggen halfverharde weg, die van de Twiskeweg en Noorderlaaik aftakt. Bovendien worden aan de Twiskeweg elf parkeerplaatsen aangelegd. Zowel rond de bebouwing als langs het toegangspad wordt verlichting aangebracht.

Europese richtlijn verlengd

De oorlog in Oekraïne woedt voort en daarom heeft de Raad van de Europese Unie de Richtlijn Tijdelijke Bescherming met een jaar verlengd tot en met 4 maart 2026. Hierdoor kunnen vluchtelingen uit Oekraïne in een speciaal regime een jaar langer in de EU-lidstaten verblijven. Ontheemden uit Oekraïne hebben door de hele Europese Unie tijdelijk recht op opvang, medische zorg, werk en onderwijs. De richtlijn werd in eerste instantie geactiveerd voor een jaar, met de mogelijkheid om deze twee keer te kunnen verlengen tot en met 4 maart 2025. Gezien de onzekere situatie in Oekraïne heeft de Raad van de Europese Unie nu besloten er nog een jaar aan vast te plakken.