Fonds van het Rijk voor ondersteuning koopstarters

In Wormerveer zijn ook al BKZ-woningen gepland.
In Wormerveer zijn ook al BKZ-woningen gepland.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het Rijk stelt het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen in om starters met een middeninkomen vanaf eind dit jaar meer mogelijkheden te geven om een nieuwbouwwoning te kopen. Dit fonds krijgt een vermogen van 70 miljoen euro.

Ontwikkelaars kunnen bij het fonds een aanvraag voor kopersondersteuning indienen, waarmee woningen voor een lagere prijs dan de marktwaarde aan starters kunnen worden verkocht. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de al bestaande Koopstart-regeling. Het fonds is revolverend, wat betekent dat het geld terugvloeit naar het fonds wanneer de woning weer verkocht wordt. Zo blijft het budget bestemd voor toekomstige koopstarters. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten wordt samen met Stichting OpMaat de uitvoerder van het fonds.

In de komende maanden gaan zij het fonds verder inrichten en vindt er onder andere inhoudelijke afstemming plaats met onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, ontwikkelaars en gemeenten. De website van het fonds met daarop alle inhoudelijke informatie gaat half oktober live. Aan het eind van dit jaar kunnen de eerste aanvragen in behandeling worden genomen. Onduidelijk is nog wat de Rijksregeling gaat betekenen voor Betaalbare Koopwoningen Zaanstad.

Grens van 390.000 euro

De maximale kopersondersteuning wordt 70.000 euro. De maximale koopprijs van een woning is aangepast aan het prijspeil en de betaalbaarheidsgrens van 2024 (390.000 euro). Dit betekent dat starters in aanmerking komen voor kopersondersteuning wanneer zij een huis kopen met een getaxeerde woningwaarde van maximaal 390.000 euro. Dit voorkomt een verschuiving van het middeldure naar het betaalbare segment.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen