Boerejonkerbuurt wil gratis parkeervergunning huidige bewoners

Foto: Google Street View

De zittende bewoners van de Boerejonkerbuurt in Zaandam zien met lede ogen toe hoe hun buurtje wordt meegezogen in de vaart der volkeren die in Zaandam leidt tot volumineuze bouwprojecten. Bewoners die soms al tientallen jaren in de buurt wonen willen redden wat er te redden valt en in elk geval hun parkeergelegenheid veilig stellen. Met gratis vergunningen.

Dat lijkt een  tot mislukken gedoemd voorstel, vol juridische haken en ogen en een ongewenste precedentwerking. Een tweede wens is de ontheffing van de wettelijke regel dat er niet voor de oprit van de eigen garage geparkeerd mag worden om de parkeerdruk te verlichten. Dit staat in de wet omdat het bij gereguleerd parkeren voor controleurs – en in Zaandam de scanauto – ondoenlijk is om bewoners van derden te scheiden. De Klankbordgroep Boerejonkerbuurt legt het desalniettemin voor aan de raad en het dagelijks bestuur tijdens tijdens een werkbezoek aan de buurt waar bewoners zich verzetten tegen het betaald parkeren dat volgend jaar wordt ingevoerd.

Grote parasol

‘De gemeente moet gaan beseffen dat zij een nieuwe grootstedelijke Boerejonkerbuurt gaat creëren, die nu al het pareltje van Zaanstad genoemd wordt, en dat die als een grote parasol over de gemoedelijke Zaanse arbeiderswijk de Boerejonkerbuurt geplaatst wordt,’ schetst de Klankbordgroep de transformatie. De grootschalige woningbouw leidt tot de invoering van betaald parkeren zónder de gebruikelijke draagvlakmeting  en met de nieuwe parkeernorm van 0,8 auto’s per woning voorziet de belangengroep ‘een groot parkeerprobleem waar wij als huidige (80) overgebleven bewoners veel overlast van zullen gaan ervaren.’

Jaren van overlast

‘Ook hebben wij parkeerdruk/overlast van Dorcas, Hellema, Sacred Temple, B.A. Zaan, Quo Vadis, het steunpunt van de groenvoorziening van de gemeente, het postsorteerpunt van Business Post en enkele andere bedrijven,’ staat in een e-mail aan raadsleden en het college voorafgaand aan het werkbezoek. ‘Zelfs nu de huizen in de oude Slachthuisbuurt gesloopt zijn, staat het ’s avonds vol. De gemeente gaat straks geld verdienen aan betaald parkeren en wij moeten er als bewoner voor gaan betalen. Wij vragen hier niet om en gaan hierdoor zeker tot 2030 of nog langer veel overlast ervaren.’  De Klankbordgroep pleit daarok in elk geval voor een verhoging van de parkeernorm naar 1,5 naast één gratis parkeervergunning per woning, voor onbepaalde tijd en zolang de huidige bewoners in de wijk blijven wonen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen