Saense School overgedragen aan Fiona Hoogmoed

Foto: De Saense School

De door Marijke en Wim Habernickel opgerichte Saense School voor Beeldende Kunst is op een dag die bol stond van symbolen overgedragen aan Fiona Hoogmoed. Het geheel werd omlijst door twee bijzondere tentoonstellingen, terwijl de geplande buitenactiviteiten niet door konden gaan vanwege de harde wind en plensbuien. Het deerde de aanwezigen niet.

‘Dat staat ook symbool voor hoe de Saense School inspeelde en steeds flexibel meeboog met de tijdgeest, de activiteiten in Zaanstad en nieuwe ontwikkelingen,’ aldus het echtpaar Habernickel. Wethouder van Cultuur Wessel Breunesse verwoordde dat door te benadrukken hoe belangrijk kunst en cultuur is voor de samenleving in Zaanstad, juist op momenten dat inwoners veel tegenover elkaar staan. ‘Mooi is het verbindende element, het vertellen van de verhalen, geschiedenis, Art with a Story. Dat is geen loos begrip, daar horen mensen bij, die ervoor zorgen dat ook kunst en cultuur levend blijven. Plekken voor exposities, theater, samenkomsten waardoor we verbinden. Zo’n persoon ben jij, Marijke,’ aldus de wethouder.

Toekomst verzekerd

Nu Fiona Hoogmoed het stokje overneemt lijkt de toekomst verzekerd. Zij vertelde openhartig te zijn gaan schilderen tijdens een burn-out. Op school was haar ooit verteld dat ze er niets van bakte, maar ze had er wel plezier in en werd er rustig van. Ze nam afscheid van haar baan baan als communicatiemedewerker en richtte twee jaar geleden de schilderschool In de Hoge Hoed op. ‘In de kleurrijke tentoonstelling van werken van Fiona’s leerlingen zie je de diversiteit. Het gaat om het plezier, dat men ervan geniet en het is niet van belang wat anderen er van vinden,’ aldus de Habernickels.

Leila Kashani

De tweede tentoonstelling bij de overdracht van de Saense School toonde werk van Leila Kashani, een uit Iran gevluchte kunstenares die laat zien hoe in haar geboorteland de vrouw ondergeschikt is aan de man, geen gezicht heeft.  Aan het eind van de middag kwamen burgemeester Jan Hamming en zijn vrouw Roya ook nog kijken naar beide tentoonstellingen. Helemaal met pensioen zijn Wim en Marijke Habernickel overigens nog (lang) niet. Kunstliefhebbers zijn op afspraak nog altijd welkom in Os Kunsthoisie op de Hogendijk 21 in Zaandam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen