Het Hem sluit per 1 augustus de deuren op Hembrugterrein

21 jun , 11:23 Actueel
eurometaal
Cultuurhuis Het Hem vertrekt uit Zaandam en verkast mogelijk naar Amsterdam. Na vijf jaar op het Hembrugterrein wordt aan het einde van de zomer de voormalige munitiefabriek verlaten.
De oorspronkelijke plannen voor Het Hem voorzagen onder andere in een hotelfunctie in een nieuwe verdieping op het gebouw in combinatie met de culturele ruimte. Uitdagingen zoals de vertraagde ontwikkeling van het Hembrugterrein, de slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer, de coronacrisis en de omvangrijke herstelwerkzaamheden aan het gebouw zijn echter samen een onmogelijk te nemen financiële horde gebleken . Oprichter en eigenaar Amerborgh gooit de handdoek in de ring.

In gesprek met Amsterdam

Het resterende programma dat door Het Hem en derden was oipgesteld vindt in juni en juli nog plaats, maar alle activiteiten stoppen op 1 augustus. Ook het onafhankelijke artistieke en redactionele platform van Het Hem, The Couch
, stopt met haar activiteiten. Nieuwe publicaties worden gepauzeerd als het platform op 31 juli in de 'vakantiemodus' gaat. Ondertussen verkent het team van The Couch
de mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingen met potentiële verhuurders. Amerborgh en het bestuur van Stichting Het Hem zijn momenteel in gesprek met de gemeente Amsterdam om een nieuwe locatie voor het cultuurcentrum te vinden, 'omdat zij ervan overtuigd zijn dat een locatie in Amsterdam de kans en potentie biedt voor Het Hem om te dienen als een hub voor kunst en (nacht)cultuur in de hoofdstad,' aldus de website .