Flexwoningen Noorderveenweg deze zomer bewoond

Foto: Parteon

De 72 flexwoningen voor starters die een binding hebben met de Zaanstreek aan de Noorderveenweg in Assendelft zijn bijna klaar voor bewoning. Deze zomer krijgen circa 125 starters hun sleutels en op woensdag 26 juni krijgen zij de kans om hun nieuwe huis alvast te bekijken en op te meten.

De woningen ‘van permanente kwaliteit op een tijdelijke locatie’ zullen na tien jaar ergens anders worden neergezet. Het project is van plan tot oplevering binnen twee jaar gerealiseerd en dat is opmerkelijk snel. Het samenwerkingsverband NH Bouwstroom maakte het mogelijk. De afgelopen twee jaar is er door het huidige kabinet ook hard gewerkt aan een stevig fundament voor de realisatie van flexwoningen. De verwachting is dat er dit jaar landelijk ongeveer 8300 kunnen worden gebouwd. In 2023 waren dit er nog zo’n 5100 en in 2022 rond 3400.

Bouwbesluit

In een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer kondigde minister Hugo de Jonge deze week aan de bouw van flexwoningen verder te willen bevorderen door een aantal voorschriften uit het Bouwbesluit bouwwerken leefomgeving te verduidelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld over het ‘in ongewijzigde samenstelling’ verplaatsen van flexwoningen naar een permanente locatie en over het kwaliteitsniveau van permanente woningen die initieel gebouwd zijn op een tijdelijke locatie. De woningen voldoen al aan de Bbl-eisen voor nieuwbouw en hoeven dus niet aangepast te worden. Eerder ontstond hierover wel eens verwarring. Flexwoningen bieden op korte termijn een oplossing voor het woningtekort en dienen ook als een ‘flexibele schil’ om in te kunnen spelen op veranderingen in de woningmarkt. Zo kunnen ze – op grond van vraag en aanbod – ook op andere plekken in het land gebruikt worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen