Acht corporaties gaan samen nieuwbouw anders aanvliegen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Acht Noord-Hollandse woningcorporaties bundelen de krachten in NH Bouwstroom om de actuele woningmarktproblemen samen op te lossen door centraal in te kopen, het bouwproces te standaardiseren en fabrieksmatig modulair en circulair te bouwen. De in Zaanstad actieve corporaties Parteon en Rochdale doen ook mee.

De woningmarkt zit muurvast en de behoefte aan betaalbaar wonen is groot. Samen met Eigen Haard, Intermaris,  Wooncompagnie, Woontij, Woonwaard en Ymere wordt via NH Bouwstroom geprobeerd de woningbouw te versnellen zonder de kwaliteit geweld aan te doen. De samenwerkende corporaties willen de woningbouwopgave samen met de markt en de overheid benaderen en met modulaire, conceptuele woningen betaalbare buurten realiseren, met ruimte voor houtbouw en innovatieve concepten.

Toegevoegde waarde

Het uitgangspunt is woningen die er sneller staan, die beperkte beheerkosten kennen, duurzaam zijn en een mooie uitstraling hebben. Zo zijn deze woningen van toegevoegde waarde voor de buurt en de mensen die er wonen, laat Parteon weten in een persbericht. ‘Als krachtige inkoper met een continue bouwopgave door heel Noord-Holland, stelt NH Bouwstroom betrouwbaarheid, schaalvoordeel en innovatiekracht centraal. De samenwerking van acht corporaties bundelt ervaring, kennis en capaciteit.’

Permanent en tijdelijk

Projectleiders en specialisten gaan vanuit hun eigen corporaties gezamenlijk werken aan het realiseren van een vernieuwing van zowel het proces als het product. NH Bouwstroom streeft ernaar om in de komende vijf tot tien jaar te groeien zo’n 750 conceptwoningen te bouwen verspreid over Noord-Holland. Deze worden verdeeld over drie bouwstromen: twee bouwstromen met permanente bouw in de vorm van grondgebonden eengezinswoningen en gestapelde appartementen en één bouwstroom met tijdelijke, flexibele woningen.

Goedkoper werken

‘We zien dat het wiel van nieuwbouwwoningen ontwikkelen telkens opnieuw wordt uitgevonden, waardoor woningen uiteindelijk duurder uitvallen dan nodig is. Veel organisaties zien het ontwikkelingsproces als iets unieks, maar over het algemeen verschillen woningen in Julianadorp of Zaanstad niet heel veel van elkaar,’ zegt directeur Harry Platte van Parteon. ‘Daarom willen we, naast traditioneel ontwikkelen, waar mogelijk inzetten op het realiseren van modulaire, conceptuele woningen.’

Slimmer bouwen

Op de bouwplaats spelen afval, faal-en transportkosten en schaarste aan vaklui een rol. Zoveel mogelijk componenten kant en klaar aanleveren vanuit de fabriek is een andere manier om de bouw aan te vliegen. ‘Met de traditionele manier van locaties ontwikkelen en bouwen lossen we de woningnood op korte termijn niet op. Wij denken dat het ook anders kan. Op een slimmere manier kijken naar de wijze waarop we woningen bedenken en bouwen. Een manier die sneller gaat, voorspelbaarder is, maar bovenal betaalbaar is én met kwaliteit. Voor het oog, voor de bewoner en voor de toekomst,’ aldus Platte.

 

  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen