Rijk gaat comeback van de hospita faciliteren en promoten

Foto: Pixabay

Het Rijk start begin augustus een informatiecampagne over hospitaverhuur. Dat is een mogelijkheid om mensen snel aan onderdak te helpen en was tientallen jaren heel gewoon in ons land, maar raakte uit de gratie. Zaanstad zette de hospita eind 2017 al nadrukkelijk op de agenda, maar het initiatief leek een stille dood te sterven. Lukt het nu wel?

Potentiële verhuurders en huurders hebben behoefte aan duidelijke informatie over de mogelijkheden van en de regels over hospitaverhuur. Daarom start begin augustus een informatiecampagne. Ook woningcorporaties en gemeenten missen soms kennis, aldus de Rijksoverheid, terwijl het verhuren van een kamer in de eigen woning kan bijdragen aan het verminderen van het woonruimtetekort. Uit publieksonderzoek blijkt dat er landelijk potentie is voor hospitaverhuur, maar dat daar nogal wat haken en ogen aan zitten. Bijvoorbeeld omdat hun hypotheekverstrekker meestal geen toestemming geeft.

Lagere drempels

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt daarom aan een wetswijziging die de drempels voor hospitaverhuur verlaagt. De verhuurder verhuurt één of meer kamers in de eigen woning en gemeenschappelijke voorzieningen zoals de keuken, douche en toilet worden gedeeld. ‘Dit kan uitkomst bieden voor onder andere studenten, expats of mensen die net zijn gescheiden,’ in de visie van het Rijk. Een derde van alle Nederlanders heeft een huis met geschikte ruimte en acht procent van de Nederlanders overweegt om hospita te worden. Niet alleen voor het extra geld, maar ook bijvoorbeeld omdat een huurder in huis eenzaamheid tegengaat of voor een veiliger gevoel zorgt.

Praktische obstakels

Hypotheekverstrekkers zijn huiverig voor hospitaverhuur omdat een woning in verhuurde staat voor een lagere verkoopprijs kan zorgen. Om dit risico voor hen weg te nemen wordt een wetswijziging voorbereid. Die zorgt ervoor dat de hospita het huurcontract eenvoudig kan beëindigen bij verkoop of overdracht van de woning. Aan de andere kant zijn veel hospitaverhuurders terughoudend om een huurder voor onbepaalde tijd in huis te nemen en zeggen ze het huurcontract op in de proeftijd van maximaal negen maanden. Anders wordt het namelijk een vast huurcontract. Ook dat gaat veranderen.

Voor bepaalde regelingen kan het uitmaken of een verhuurder een huurder in huis neemt. Zo wordt bij sociale huurwoningen gekeken naar het totale inkomen op één adres. Als dit inkomen te hoog is, wordt de huur verhoogd. Dat is een nadeel voor de hospitaverhuurder. Daarom wordt nu ook onderzocht of de inkomensafhankelijke huurverhoging kan worden aangepast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen