Vrijheidsmonument kost bijna 90.000 euro; crowdfunding richting 150

08 jun 2024, 2:38 Actueel
screenshot 20240513 113808
Gofundme / CC0

Het Vrijheidsmonument op het grasveldje naast de Anton de Kombrug in Zaandam gaat de gemeente maximaal 89.200 euro kosten. Met de initiatiefnemers is afgesproken dat het geld dat zij door middel van crowdfunding zelf bij elkaar brengen ten goede komt aan de realisatie van het kunstwerk, en dus wordt afgedragen aan Zaanstad. Van de beoogde 40.000 euro was gisteren echter nog maar 135 euro binnen.

Het kunstwerk van de in Londen wonende en werkende Nigeriaanse kunstenares Sokari Douglas Camp getiteldbestaat uit drie op een bankje zittende menshoge vrouwelijke figuren en kwam er op verzoek van de gemeenteraad. Het monument representeert de uitwisseling van diepe gedachten, het integreren van ideeën en het smeden van hechte vriendschappen.

screenshot 20240607 135355

De drie zittende figuren dragen kleurrijke authentieke gewaden, waarmee de trots van de cultuur die tijdens de slavernij werd onderdrukt gevierd wordt. Voor deze opdracht heeft Douglas Camp zich georiënteerd op en laten inspireren door de klederdracht van vrouwelijke tot slaaf gemaakten en hun nazaten uit Suriname en Caraïbisch Nederland, aldus wethouder Wessel Breunesse in een brief aan de raad.

Financiering

De initiatiefnemers (de Afrikaanse Diaspora Vereniging Nederland (Adun - Advn), het Comité 30 juni / 1 juli en de klankbordgroep Zaanstedelingen van Surinaamse afkomst) benaderden tevergeefs acht landelijke en lokale fondsen voor een bijdrage. Landelijke fondsen zijn alleen (nog) gericht op het ondersteunen van maatschappelijke projecten in relatie tot het slavernijverleden. Het realiseren van een vrijheidsmonument valt daar niet onder. Gezien de thematiek van het kunstwerk en de viering van Keti Koti is onderzocht of de kosten voor dit kunstwerk vanuit de gemeentelijke programma’s Kunst en Cultuur en Diversiteit en Inclusie kunnen komen en in het eerste programma werd de financiële ruimte gevonden. Een mogelijkheid is ook nog om in overleg met de gemeenteraad eventueel overblijvend budget bedoeld voor het onderzoek naar het slavernijverleden naar het potje voor het monument door te schuiven.