Nieuw bouwplan voor plek Ford-garage Westzijde

06 jun , 9:15 Actueel
screenshot 20240606 091048
Google Street View
Er ligt een nieuw bouwplan voor de voormalige Ford-garage op de hoek van de Westzijde en de Klokbaai in Zaandam, met 23 appartementen, vier grondgebonden woningen en een bedrijfsruimte. Enkele omwonenden maakten tevergeefs bezwaar tegen het eerste ontwerp , maar dat is toch aangepast hoewel het aantal woningen hetzelfde blijft.
Vanwege de ingrijpende aard van de veranderingen is opnieuw een vergunning aangevraagd. Het bouwplan bestaat uit verschillende elementen met een wisselende goot- en nokhoogte. Het aantal bouwlagen van het complex is per element verschillend en varieert tussen drie en vier lagen. Het hoogste deel van het complex ligt aan Westzijde en heeft een bouwhoogte van circa 13,5 meter (vier verdiepingen), met één dwarskap die een nokhoogte heeft van circa 15,5 meter. Het bouwplan is overwegend lager dan het vorige. Op de begane grond wordt een kantoorruimte ontwikkeld met een oppervlakte van circa 142 vierkante meter. Er wordt ook een parkeergarage gebouwd met 24 plaatsen. Om die te kunnen bereiken komen vier openbare parkeerplaatsen te vervallen.
screenshot 20240606 084253
De bezwaren van de omwonenden tegen het eerste plan hadden betrekking op een gevreesde afname van zonlicht op hun percelen en voor aantasting van hun privacy. Hun argumenten tegen het eerste plan zijn waar mogelijk verwerkt in het tweede. Als gevolg daarvan komen enkele balkons verder weg te liggen van de percelen van de omwonenden aan de Tuinstraat en zijn enkele balkons verplaatst naar de Klokbaai.
Zaanstad heeft als beleid dat minstens 60 procent van de nieuwbouw in de categorie betaalbare woningen moeten vallen. Aan dat uitgangspunt voldoet het bouwplan niet, want achttien van de 27 woningen (ofwel 66 procent) zijn starterswoningen in het middeldure huursegment. Ook wordt de norm van 30 procent sociale huur niet gehaald, Het college is echter toch akkoord, omdat met achttien woningen in het middensegment het plan 'alsnog bijdraagt aan de betaalbare woningvoorraad in Zaanstad'.