Wonen op Draka-terrein Amsterdam weer afgeschoten

06 jun , 2:45 Actueel
screenshot 20240605 130247
Provast
De Raad van State heeft het bestemmingsplan Draka-terrein Hamerkwartier vernietigd , omdat de gemeenteraad van Amsterdam geen goed zicht heeft op de risico’s van woningbouw naast een chemiebedrijf. Het Hamerkwartier met zijn vele nieuwe bewoners gaat uitmaken van de hoogwaardige openbaarvervoerverbinding (HOV) tussen Amsterdam en Zaandam. Draka is er een deelgebied van.
Het is het tweede woningbouwplan voor dit gebied dat de eindstreep niet haalt, nadat in maart van dit jaar het bestemmingsplan Exclusiva Hamerkwartier om precies dezelfde reden sneuvelde. Amsterdam wil het Hamerkwartier in Noord in de komende jaren transformeren van een bedrijventerrein tot een woon- en werkgebied. Het bestemmingsplan Draka-terrein Hamerkwartier maakt onder andere de bouw van ongeveer 1700 woningen mogelijk op het voormalige terrein van draad- en kabelfabriek Draka, die in 2015 zijn deuren sloot . Chemiebedrijf Albemarle Catalysts Company dat naast het Hamerkwartier ging daar tegen in beroep.
screenshot 20240605 124915
Dit wordt voorlopig geen werkelijkheid.
Het bedrijf vindt dat de gemeente geen goed zicht heeft op de veiligheidsrisico’s van woningbouw in de buurt van het bedrijf. De gemeenteraad achtte de toename van de veiligheidsrisico’s aanvaardbaar. De Raad van State ziet dat anders. Risico’s zijn er vooral met de giftige stof nikkelhydroxycarbonaat (NHC), die dodelijke slachtoffers kan maken als hij onverhoopt vrijkomt. De gemeenteraad moet van de RvS inzicht geven of dat risico stijgt door de geplande woningbouw en vervolgens de aanvaardbaarheid van dat risico verantwoorden. Het raadsbesluit voldoet niet aan deze eisen. Er was op het moment dat de gemeenteraad instemde met beide bestemmingsplannen niet alleen te weinig informatie beschikbaar over de risico’s, maar de informatie die er wel was, was bovendien onvolledig of onjuist.

Ontoereikende beoordeling

De gemeenteraad stelde zich op het standpunt dat de risico’s aanvaardbaar zijn, waarbij de raad ook wees op het grote en evidente belang van woningbouw. Bij de afweging tussen dat belang en het belang van het chemiebedrijf mist de Raad van State in het raadsbesluit echter een toereikende beoordeling van de verhoogde kans op dodelijke slachtoffers bij een eventuele calamiteit bij het chemiebedrijf. De ontwikkelaars verwachtten aan het begin van hun reis eind 2022 of begin 2023 van start te kunnen gaan en de eerste woningen op te leveren in 2025.