Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek . In totaal werden er bijna 4200 vergunningen afgegeven, 28 procent meer dan een jaar eerder en is het grootste aantal in jaren. In Zaanstad werden er 136 ingeboekt.
Het aantal verleende vergunningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat binnenkort gebouwd zal worden. Om het kabinetsdoel van 981.000 nieuwe woningen in 2030 te halen, moeten er jaarlijks zeker 100.000 bijkomen. Tijdelijke woningbouw kan aan dat doel bijdragen, omdat die aan minder strikte regels hoeft te voldoen.
De tijd die zit tussen het verlenen van een vergunning tot de bouw is daardoor vaak korter dan bij normale woningbouw, waar het vaak twee jaar duurt. Wel mag een flexwoning er meestal uiterlijk tien jaar staan. De meeste tijdelijke woningen die vorig jaar vergund zijn, zijn bedoeld voor een gemengde doelgroep. Dat wil zeggen dat die woningen verschillende groepen bij elkaar moeten brengen, zoals studenten en starters. Iets minder dan een derde van de vergunde woningen is bedoeld voor statushouders en vluchtelingen. In Zaanstad staan flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen aan de Nootderveenweg in Assendelft, waar een tweede cluster komt voor Zaanse starters en spoedzoekers en statushouders . Daarnaast is een flexwijkje gepland op het sportpark Poelenburg .