De Overhoeken na aanpassing met 36 sociale koopwoningen

Het oostelijke deel van De Overhoeken.
Het oostelijke deel van De Overhoeken.
Foto: Gemeente Zaanstad

Nieuwbouwwijk De Overhoeken ten zuiden van Saendelft wordt gebouwd ter compensatie van de huizen die er een kwart eeuw geleden niet kwamen in de directe nabijheid van de Forbo-fabriek. Het college heeft nu het bestemmingsplan voor de uit twee delen bestaande wijk naar de raad gestuurd.

De Overhoeken ligt buiten het Bijzonder Provinciaal Landschap en ook mogelijke tracé van de verbindingsweg van de A8 naar de A9 valt buiten het plangebied. In De Overhoeken komen 150 woningen in de vrije verkoop en 36 sociale koopwoningen voor starters. Deze Betaalbare Koopwoningen Zaanstad zijn een toevoeging aan de oorspronkelijke plannen, die al uit 2003 dateren. Een eerder ontwerpbestemmingsplan voor dit gebied bleek onhaalbaar vanwege de destijds nog glorende aanleg van de verbindingsweg, die inmiddels helemaal uit het zicht is verdwenen.


De Overhoeken is de laatste uitbreidingslocatie in Assendelft en ligt aan de zuidkant tegen Saendelft aan. Er zijn twee bouwlocaties, één ten westen van de Dorpsstraat en één ten oosten daarvan de Dorpsstraat. Beide locaties grenzen aan de Noorderveenweg en vormen de overgang tussen de grens van het stedelijke gebied van Saendelft en het omliggende polderlandschap. In de kleine westelijke helft komen circa 42 woningen, in de oostelijke 144 woningen. Het westelijke deelgebied wordt één erf: vier gebouwen vormen samen een cluster dat refereert aan een agrarische bebouwing in een open landschap. De gebouwen staan rond een openbare binnenruimte die wordt ingericht voor collectief gebruik. Eén van de vier gebouwen is een parkeergebouw aan de geluidsgevoelige kant langs de Noorderveenweg.

Bomen en water

Het oostelijke gebied heeft als uitgangspunt dat de bebouwing zodanig is gesitueerd dat doorzichten naar het landschap ontstaan. De woningen liggen gegroepeerd langs één landelijk vormgegeven buurtweg. Boomsingels en water zijn belangrijke bouwstenen in deze wijk. Het water vormt de rand van het woongebied en doorkruist het gebied één keer. Sommige delen van de waterranden zijn geprivatiseerd en andere delen zijn openbaar toegankelijk. Alle openbaar toegankelijke oevers worden natuurlijke oevers overeenkomstig die in het aangrenzende landschap.

Verkeerslawaai

Aan de oostzijde van De Overhoeken wordt een kruispunt met stoplichten gerealiseerd dat in verbinding zal staan met het toekomstige verkeerslicht op de Dorpsstraat. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat er voor veel woningen sprake is van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde als gevolg van verkeerslawaai van de Noorderveenweg en de Verlengde Noorderveenweg. Hiervoor zijn inmiddels door het college hogere waarden verleend, zodat geluid de woningbouw niet tegenhoudt. Mocht de verbindingsweg A8 – A9 ooit worden aangelegd dan is uitsluitend binnen een beperkt deel van het meest westelijke deelplan van De Overhoeken sprake van een marginale overschrijding van de voorkeursgrenswaarde,’ aldus het college.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen