Tot 2026 bijna zeven ton nodig voor evenementenbeleid

BouleVaart in Krommenie is al gesneuveld.
BouleVaart in Krommenie is al gesneuveld.
Foto: X /'Hans Kuyper

Het college wil het voor organisatoren gemakkelijker maken om kleinere evenementen op touw te zetten door de invoering van duidelijkere en waar mogelijk minder regels en meer interactie met de gemeente. Er zit nog wel een addertje onder het gras: de gemeenteraad moet groen licht geven om er geld voor vrij te maken.

Dat steeds meer organisatoren (BouleVaart, Kinderboekenmarkt) er de brui aan gaven of dreigden te geven was een wake-up call en een rapportage van een gespecialiseerd bureau toonde aan dat Zaanstad nog wel het één en ander kan verbeteren wat betreft de vergunningverlening. Daaruit is een nieuwe aanpak gerold met onder andere een gezamenlijke risico-inschatting van de organisatoren en de gemeente om bij het evenement passende maatregelen te kunnen nemen, een verruiming van de meldingsplicht van 75 naar 250 verwachte bezoekers en theoretische bijscholing van organisatoren.

Kosten

Om het geheel te stroomlijnen moet er een evenementenvergunning-coördinator komen, alsmede een beleidsmedewerker evenementen. Daarnaast is er budget nodig voor de implementatie van alle verbeteringen en de totale kosten daarvan zijn voor 2025 begroot op 438.000 en voor de rest van het lopende jaar op 250.000 euro, waarvan 225.000 euro voor de anderhalve ambtelijke fte. Voor 2026 en verder wordt ingeschat dat er relatief minder geld nodig is: structureel 265.000 euro per jaar. Het college vindt kleinschalige en middelgrote lokale evenementen van groot belang en wil deze ‘op een veilige en gezonde manier mogelijk maken en faciliteren’.

Amsterdam

Wat ook speelt is dat Amsterdam voornemens is om een strenger evenementenbeleid in te voeren, als gevolg van het toegenomen aantal landelijke eisen maar ook vanwege het overaanbod van potentiële evenementen. ‘Eén en ander zal ertoe leiden dat veel van die organisatoren zich op omliggende gemeenten zoals Zaanstad gaan richten. Al met al des te belangrijker voor de beoordelaars om zowel ten aanzien van het aantal evenementen (per gebied) als de kwaliteit van de evenementen aanvragen te kunnen toetsen en een afweging te kunnen maken,’ aldus het college in haar uitleg over het nieuwe Zaanse beleid aan de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen