Gemiddelde prijs bestaande woning nu bijna 436.000 euro

Foto: Pixabay

Koopwoningen worden duurder en duurder: de prijzen van bestaande woningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Ook wisselden vorige maand meer woningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

In vergelijking met april 2023 was een bestaande koopwoning vorige maand gemiddeld 7,5 procent duurder. Daardoor kwam de gemiddelde verkoopprijs uit op bijna 436.000 euro. In maart was die prijsstijging op jaarbasis nog 5,4 procent, waarmee een bestaande koopwoning voor gemiddeld iets meer dan 432.000 euro werd verkocht.

Uit cijfers van het Kadaster komt verder naar voren dat het aantal bestaande koopwoningen dat verkocht werd in april met 22 procent op jaarbasis sterker toenam. In totaal wisselden 15.689 van deze woningen van eigenaar. Over de eerste vier maanden van 2024 werden ruim 60.000 woningen verkocht, dertien procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Doorstroming

De stijgende huizenprijzen kunnen wel leiden tot meer doorstroming. Die geven eigenaren namelijk het vertrouwen dat zij hun woning voor een hogere prijs kunnen verkopen. Zij moeten dan echter wel zelf een ander huis kunnen vinden. Makelaarsvereniging NVM waarschuwde vorige maand nog dat de doorstroom beperkt was door het kleine woningaanbod. Volgens de NVM stonden in het eerste kwartaal van dit jaar vijftien procent minder huizen te koop dan in het jaar daarvoor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen