Puntensysteem ingevoerd voor natuurinclusief bouwen

Groen wonen in  Rijswijk.
Groen wonen in Rijswijk.
Foto: Flickr / Nanda Sluijsmans

Zaanstad krijgt een puntensysteem voor natuurinclusief bouwen. Daarmee gaat de gemeente bouwprojecten toetsen op hun bijdrage aan biodiversiteit. Zo moet natuur ook in de stad een goede plek vinden en groen bijdragen aan leefbaarheid en woonplezier.

‘Natuurinclusief bouwen is een hot topic voor heel bouwend Nederland. Het gaat dan niet alleen om het ophangen van een paar nestkastjes of het plannen van een paar meter grasveld. Er moet al op de tekentafel nagedacht worden hoe de natuur goed zijn plek vindt in de stedelijke omgeving. Partijen zijn echt op zoek naar hoe dit op een goede manier kan. Bewoners hechten zelf ook aan groen in hun eigen leefomgeving en waarderen hun woonwijk dan vaak ook positief,’ aldus wethouder Wessel Breunesse. Zaanstad wil tot 2040 16.000 woningen bijbouwen en de stad laten groeien tot 200.000 inwoners. Natuurinclusief bouwen is nodig om de biodiversiteit in de stad te verhogen en stedelijke omgevingen leefbaar te houden.

Zaanstad voert daarom een puntensysteem in om bouwprojecten te toetsen op hun bijdrage aan biodiversiteit en het maken van een gezonde leefomgeving voor mensen, planten en dieren in het stedelijk gebied. Het puntensysteem werkt ook als gids voor initiatiefnemers van bouwprojecten. Zo komt er inzicht in welke maatregelen ze kunnen nemen voor welke dieren- en plantensoorten om die gezonde leefomgeving te maken en dus de benodigde punten te halen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen